Antibioticele vor putea fi achiziționate din farmacii fără rețetă de la medicul specialist: Care este lista completă a celor 20 de medicamente

Autor: Cristina Mocanu

Antibioticele vor putea fi achiziționate fără rețetă direct din farmacii.

Sursa: pexels.com

Antibioticele vor putea fi achiziționate fără rețetă direct din farmacii.

Într-un gest menit să faciliteze accesul rapid la tratament în cazuri de urgență, Ministerul Sănătății a emis recent un ordin prin care farmaciile pot elibera anumite antibiotice fără rețetă medicală, subliniind totuși că acestea nu sunt disponibile "la liber". Lista cuprinde 20 de antibiotice, iar farmaciștii au dreptul să le ofere pacienților doar în doze suficiente pentru 48 de ore. Cu toate acestea, această inițiativă a stârnit controverse, iar criticii avertizează cu privire la potențialul crescut de dezvoltare a rezistenței la antibiotice.

Farmaciile pot elibera pacienților antibiotice fără rețetă

În lumina ordinului emis de Ministerul Sănătății, farmaciile pot elibera pacienților antibiotice fără necesitatea unei rețete medicale, doar în situații de urgență și pentru o perioadă limitată de 48 de ore. Această practică este permisă doar în cazul în care pacientul nu a avut acces la serviciile medicale de specialitate în timp util.

Potrivit capital.ro, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a subliniat că antibioticele eliberate în astfel de condiții sunt cele de primă intenție, cum ar fi tetraciclina, ampicilina și biseptol. Aceste antibiotice sunt considerate mai puțin susceptibile să contribuie la dezvoltarea rezistenței antimicrobiene.

Citește și: Anunțul făcut de Ministerul Sănătății: Antibioticele pot fi eliberate fără rețetă, dar doar pentru 48 de ore

Lista completă a celor 20 de antibiotice

Ordinul emis cuprinde o listă de 20 de antibiotice care pot fi eliberate fără rețetă pentru o perioadă de 48 de ore. Acestea sunt:

- AMOXICILLINUM

- AMOXICILLINUM+ ACIDUM CLAVULANICUM

- AMPICILLINUM

- CEFADROXILUM

- CEFALEXINUM

- CHLORAMPHENICOLUM

- CLARITHROMYCINUM

- CLINDAMYCINUM

- DOXYCYCLINUM

- ERYTHROMYCINUM

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

- METRONIDAZOLUM oral

- NITROFURANTOINUM

- OXACILLINUM

- PHENOXYMETHYLPENICILLINUM

- SULFAFURAZOLUM

- SULFAMETHOXAZOLUM+ TRIMETHOPRIMUM

- SULTAMICILLINUM

- TETRACYCLINUM

- TINIDAZOLUM

- NYSTATINUM

Farmaciștii au responsabilitatea de a evalua necesitatea acordării acestor medicamente și de a informa pacienții asupra importanței consultării ulterioare a unui medic.

Farmaciștii nu sunt de acord cu acest aspect

Cu toate că această măsură vine în sprijinul pacienților care se confruntă cu situații urgente, există critici și preocupări cu privire la posibilele consecințe negative. Farmacistul Luiza Drăgoi, președinta Colegiului Farmaciștilor Olt, consideră că ordinul a fost emis în grabă și că ar fi fost mai adecvată o reglementare care să permită eliberarea de antibiotice pentru 72 de ore, reducând astfel riscul dezvoltării rezistenței.

De asemenea, există îngrijorări cu privire la modalitatea de urmărire a pacienților și la asigurarea faptului că aceștia vor căuta asistență medicală în decurs de 48 de ore. Fără un sistem informatic eficient și conectat, controlul rămâne dificil, iar riscul de consum necontrolat de antibiotice persistă.

Citește și: Farmaciștii vor putea elibera anumite antibiotice fără rețetă de la medicul specialist

Farmacistul Luiza Drăgoi atrage atenția că problema rezistenței la antibiotice reprezintă o amenințare la nivel global și necesită intervenții în diverse domenii, inclusiv în industria zootehnică. În timp ce această inițiativă vine în sprijinul accesului la tratament, medicii și specialiștii avertizează că, fără un sistem informatic eficient și fără reglementări clare, controlul asupra consumului de antibiotice rămâne un challenge.

Cu o bază de date programată să devină funcțională până la mijlocul lunii martie, situația rămâne sub semnul întrebării până când vor fi clarificate toate aspectele și implementate soluții adecvate.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.