Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat planurile de compensare a anticoncepționalelor pe bază de prescripție medicală. Această inițiativă vine în întâmpinarea nevoilor femeilor tinere din România, oferindu-le acces mai ușor și mai convenabil la mijloace contraceptive esențiale. Prin acest proiect, guvernul român vizează simplificarea procesului de obținere a anticoncepționalelor, eliminând birocrația și complexitatea asociate cu sistemul anterior. Această inițiativă ar putea contribui la reducerea sarcinilor nedorite și a problemelor de sănătate asociate
Anticoncepționalele vor putea fi compensate
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că are în vedere un proiect care vizează compensarea anticoncepționalelor pe bază de prescripție medicală, adresând astfel nevoilor femeilor tinere care doresc acces la tratament contraceptiv. Asemenea inițiative, a explicat ministrul, ar urma să simplifice procesul de obținere a acestor produse, înlocuind un sistem anterior, marcat de complexitate și birocrație excesivă.
Proiectul propus de ministrul Rafila este similar cu cel care a stat la baza compensării vaccinurilor, având ca obiectiv facilitarea accesului la servicii medicale esențiale. Potrivit acestuia, beneficiarii ar urma să primească tratamentul contraceptiv pe baza unei prescripții medicale, eliminând astfel dificultățile și pierderile asociate achiziției centralizate și distribuirii tradiționale.
Alexandru Rafila a precizat, potrivit alba24.ro: „Da, este similar, dacă vreți, cu proiectul care a stat la baza compensării vaccinurilor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Minorele vor avea nevoie de acordul părinților
În ceea ce privește categoriile eligibile, ministrul a subliniat importanța asigurării accesului la tratament pentru toate persoanele care ar putea beneficia de acesta. Totodată, Rafila a evidențiat necesitatea obținerii acordului părinților în cazul minorelor, urmând să se consulte și să se ia în considerare opinia acestora în implementarea proiectului.
„O să vedem la minore, este problema legată şi de discuția cu părinţii acestor minore, pentru că e bine ca tratamentul contraceptiv să fie făcut şi cu acordul părinţilor”, a spus răspuns Rafila când a fost întrebat dacă proiectul va fi valabil şi pentru minore.
Citește și: Ce spitale noi se construiesc în România cu fonduri alocate prin PNNR. Lista completă
Această inițiativă are potențialul de a aduce beneficii semnificative pentru sănătatea și bunăstarea femeilor tinere din România, oferindu-le acces mai ușor la servicii de sănătate reproductive și contribuind la reducerea sarcinilor nedorite și a altor probleme asociate. Prin urmare, demersul propus de ministrul Rafila reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii accesului la serviciile de sănătate și a îngrijirii medicale pentru toți cetățenii.