Anul 2024 va fi bisect. Motivul pentru care unii ani au o zi în plus și tradițiile celebrate pe 29 februarie

Author: Diana Ghita

De ce este an bisect o dată la 4 ani

Sursa: Unsplash

Noul an în care vom intra va fi bisect, ceea ce înseamnă că, în total, va avea 366 de zile, adică o zi în plus față de un an obișnuit.

În 2024 oamenii se vor bucura de o zi în plus, întrucât acesta va fi an bisect. În acest an, luna februarie va avea 29 de zile, ci nu 28, iar această dată va pica într-o zi de joi.

Cum se calculează anii bisecți

Pentru cei ce nu știu care sunt anii bisecți, acest lucru este foarte simplu de aflat, întrucât fiecare an care este divizibil cu numărul 4 și nedivizibil cu 100 este bisect.

Mai departe, probabil te întrebi de ce există în calendar anii bisecți. Motivul principal constă în sincronizarea calendarului cu anul astronomic, dar și a anilor calendaristici, pentru a evita decalarea acestora.

Concret vorbind, durata unui an tropic, reprezentând o revoluție completă a Pământului în jurul Soarelui, este de aproximativ 365,242190419 zile, echivalent cu aproximativ 31.556.925 de secunde. Cu toate acestea, introducerea unui an bisect o dată la patru ani, având o durată de 365,25 de zile, nu previne complet decalajul calendarelor.

Citește și: De ce are luna februarie 28 zile! Obiceiul de peste 2.000 de ani!

Ce obiceiuri se țin în ziua de 29 februarie

Calendarul după care ne ghidăm în prezent a fost introdus în anul 46 î.Hr. Acesta a fost conceput de către grupul astronomic din Alexandria, sub coordonarea ui Sosigene. Acest sistem calendaristic se bazează pe mișcarea Soarelui în decursul a 12 luni, astfel, un an cuprinzând, în total, 365 de zile.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Însă o dată la 4 ani, calendarele au 366 de zile, datorită structurii anului bisect, în care se dublează o zi din luna februarie, mai exact ziua de 24. Astfel, la fiecare 4 ani, această lună are 29 de zile.

În jurul acestei date rare s-au format câteva obiceiuri inedite.

Pe 29 februarie, în spațiul european, bărbații din clasele sociale înalte le dăruiau fetelor 12 perechi de mănuși, câte una pentru fiecare lună. Semnificația acestei tradiții este ca femeile necăsătorite să-și ascundă mâinile pentru ca lumea să nu vadă că acestora le lipsea inelul de logodnă de pe deget.

În alte țări, pe data de 29 februarie este celebrată Ziua Burlacului. În ciuda numelui, aceasta este dedicată, în special, femeilor.

Cele care nu au fost cerute de partenerii lor, pot profita de această zi pentru a-i cere ele în căsătorie. 

Dacă bărbații nu acceptă, aceștia trebuie, obligatoriu, fie să le achiziționeze femeilor o rochie, fie să le ofere o sumă de bani, potrivit tradiției.

Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2024