Anul școlar 2024-2025 vine cu noi reguli pentru elevi! Aceștia vor primi câte o notă la purtare pentru fiecare modul finalizat

Autor: Diana Ghita

La ce reguli vor trebui să se supună elevii în noul an școlar

Sursa: Pexels.com

Începând cu anul școlar 2024-2025, Ministerul Educației va implementa o serie de schimbări semnificative în ceea ce privește evaluarea comportamentului elevilor și siguranța unităților de învățământ.

Una dintre cele mai notabile schimbări este evaluarea continuă a comportamentului elevilor. În loc de a primi o singură notă la purtare la sfârșitul anului școlar, elevii vor primi câte o notă la purtare după fiecare modul încheiat.

Elevii vor primi câte o notă la purtare pentru fiecare modul finalizat

Într-un an școlar, elevii vor primi cinci note la purtare, corespunzătoare fiecărui modul.

La final, se va calcula media acestor note, din care se vor scădea puncte pentru absențele nemotivate, conform unei reguli stricte: pentru fiecare 20 de absențe nemotivate, se scade un punct din media finală.

„Am ținut cont de propunerile profesorilor și am introdus prevederea conform căreia se va acorda o notă la purtare la sfârșitul fiecărui interval de învățare (n r.: la finalul fiecărui modul). Este important de știut că această notă vizează exclusiv respectarea regulamentului școlii și a normelor de comportament.

Media acestor note poate scădea, la finalul anului, în funcție de numărul de absențe”,
a transmis ministrul Educației, Ligia Deca.

Aceste modificări vin ca parte a noului Statut al Elevului și a regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), anunțate recent de Ligia Deca.

Citește și: Sala de detenție va fi introdusă în școlile din România începând cu luna septembrie Aceasta este destinată elevilor care deranjează orele de curs

Noile reglementări includ și măsuri de transparență și siguranță. Școlile vor fi obligate să publice autorizațiile de securitate la incendiu și autorizația sanitară de funcționare. În cazul în care nu dețin aceste autorizații, unitățile de învățământ vor trebui să anunțe acest lucru public.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

Ministrul Educației a adus în prim-plan noi reguli pentru elevi

În plus, regulamentele revizuite păstrează o prevedere controversată din proiectul inițial: elevii care deranjează ora pot fi mutați într-o altă sală de clasă. Aceasta rămâne însă o măsură opțională, la latitudinea profesorilor și a unității de învățământ.

„Posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație.

În plus, este o măsură a cărei modalitate de aplicare va fi stabilită în regulamentul fiecărei școli, iar la elaborarea acestui regulament participă și reprezentanții părinților, ai elevilor și ai sindicatelor. Am încredere că la nivel local se vor identifica cele mai bune soluții, pentru că avem nevoie să respectăm nevoile fiecărui elev din sala de clasă”, a explicat ministrul Educației.

De asemenea, elevilor li se va interzice utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs.

Însă la această regulă fac excepție situațiile în care profesorul permite acest lucru pentru activități educative.

Citește și: Ce se întâmplă cu bursele elevilor olimpici: Absolvenții de liceu pot beneficia de bani de la stat,până la 1.980 de lei

„Nerespectarea interdicției poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ, în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți sau elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Ministrul Ligia Deca a menționat că noile regulamente vor fi aplicate imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial.