Una dintre cele mai notabile schimbări este evaluarea continuă a comportamentului elevilor. În loc de a primi o singură notă la purtare la sfârșitul anului școlar, elevii vor primi câte o notă la purtare după fiecare modul încheiat.
Elevii vor primi câte o notă la purtare pentru fiecare modul finalizat
Într-un an școlar, elevii vor primi cinci note la purtare, corespunzătoare fiecărui modul.
„Am ținut cont de propunerile profesorilor și am introdus prevederea conform căreia se va acorda o notă la purtare la sfârșitul fiecărui interval de învățare (n r.: la finalul fiecărui modul). Este important de știut că această notă vizează exclusiv respectarea regulamentului școlii și a normelor de comportament.
Aceste modificări vin ca parte a noului Statut al Elevului și a regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), anunțate recent de Ligia Deca.
Noile reglementări includ și măsuri de transparență și siguranță. Școlile vor fi obligate să publice autorizațiile de securitate la incendiu și autorizația sanitară de funcționare. În cazul în care nu dețin aceste autorizații, unitățile de învățământ vor trebui să anunțe acest lucru public.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ministrul Educației a adus în prim-plan noi reguli pentru elevi
În plus, regulamentele revizuite păstrează o prevedere controversată din proiectul inițial: elevii care deranjează ora pot fi mutați într-o altă sală de clasă. Aceasta rămâne însă o măsură opțională, la latitudinea profesorilor și a unității de învățământ.
„Posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație. În plus, este o măsură a cărei modalitate de aplicare va fi stabilită în regulamentul fiecărei școli, iar la elaborarea acestui regulament participă și reprezentanții părinților, ai elevilor și ai sindicatelor. Am încredere că la nivel local se vor identifica cele mai bune soluții, pentru că avem nevoie să respectăm nevoile fiecărui elev din sala de clasă”, a explicat ministrul Educației.
De asemenea, elevilor li se va interzice utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs. Însă la această regulă fac excepție situațiile în care profesorul permite acest lucru pentru activități educative.
„Nerespectarea interdicției poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ, în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți sau elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.
Ministrul Ligia Deca a menționat că noile regulamente vor fi aplicate imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial.