Anul școlar s-ar putea prelungi. Variantele pe care Ministerul Educației la ia în calcul pentru soluționarea problemei

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 01 mar 2024, 15:50

Ofertele venite din partea Guvernului nu au fost pe placul profesorilor

Sursa: pexels

Ministerul Educației susține că, dacă mediile nu vor fi încheiate și dacă examenele naționale nu vor putea fi susținute, se ia în calcul inclusiv prelungirea anului școlar, pentru ca toți elevii să se poată înscrie la liceu sau la facultate.

Ligia Deca, ministrul Educației, a precizat ieri, 29 mai, după ce a început o nouă săptămână de grevă educațională, că toți elevii vor avea mediile încheiate și toți vor susține examenele finale, chiar dacă acest lucru ar însemna prelungirea anului școlar.

Ligia Deca anunță posibilitatea ca anul școlar să fie prelungit

Ofertele venite din partea Guvernului nu au fost pe placul profesorilor, motiv pentru care, greva continuă, iar cea mai mare protest educațional începe în scurt timp, astăzi, 30 mai.

Cadrele didactice au început să se strângă în fața guvernului, fiind așteptate câteva zeci de mii de persoane.

Ligia Deca, ministrul Educației, a precizat că, dacă nu se va încheia greva, există soluții prin care elevii să aibă mediile încheiate, dar și prin care elevii din clasele terminale să își poată susține examenele finale.

În ceea ce privește înscrierile la Bacalaureat, Ligia Deca speră ca, în școlile unde profesorii protestează, lucrurile să se remedieze, pentru ca înscrierile să se poată face până pe data de 7 iunie, atunci când este ultima zi și pentru a

nu fi nevoie de luarea unor măsuri.

Citește și: Va fi amânat examenul de BAC 2023 pentru clasa a 12-a? Anunț important pentru elevi

„Există soluții în cazul în care această perioadă se prelungește, vom prelungi și noi anul școlar. Nu există varianta în care să nu finalizăm în condiții bune anul școlar, să nu se încheie mediile, să nu se desfășoare examenele naționale.

Toate se vor desfășura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului școlar.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Dacă situația o va impune, putem modifica structura anului școlar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în așa fel încât să dăm timpul necesar pentru închidere mediilor cât și pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat”, a precizat ministrul Educației.

Cel mai mare protest din Educație începe

Până în ora 12:00, 2.000 de profesori s-au strâns, deja, în fața Guvernului. Zeci de mii de cadre didactice sunt așteptate în stradă, pentru a cere salarii mai mari și condiții de muncă mai bune.

Conform sindicaliștilor aproximativ 20.000 de cadre didactice vor lua parte la acest protest, iar, zilele trecute, la protestele care au avut loc, s-au alăturat și elevi, convinșii fiind de faptul că dascălii merită să fie plătiți cu sume mai mari.

Citește și: Va fi amânat examenul de Evaluare Națională 2023 pentru clasa a 8-a? Anunț important pentru elevi

În tot acest timp, Ligia Deca a anunțat că ministerul Educației este alături de profesori, deoarece merită să își ceară drepturile salariale, dar ar trebui și cadrele didactice să înțeleagă faptul că nu pot da peste cap examenele naționale.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?