Anumite vouchere de vacanță vor expira în curând. Până la ce dată mai pot fi folosite acestea?

Autor: Cristina Mocanu

Încă din anul 2019 statul român au început să se ofere vouchere de vacanță tuturor bugetarilor, în valoare de 1,450 de lei.

Sursa: pixabay.com

Încă din anul 2019 statul român au început să se ofere vouchere de vacanță tuturor bugetarilor, în valoare de 1,450 de lei.

În anul 2023, voucherele de vacanță acordate angajaților din instituțiile de stat vor fi tot de 1.450 de lei brut, dar există anumite vouchere care vor expira în curând.

Când expiră voucherele de vacanță?

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art.

2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare şi de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, potrivit Ministerului de Finanțe.

Citește și: Burse de 300 de lei pentru elevi! Cine sunt cei care beneficiază de bani

Atunci când a fost adoptată această ordonanță legat de voucherele de vacanță, Guvernul transmitea că bugetul de stat nu poate permite oferirea indemnizațiilor de vacanță stabilite prin Legea nr. 153/2017. De asemenea, în Ordonanța Guvernamentală 131/2021 este menționat că „instituțiile publice (…) acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”. 

Începând cu luna februarie a anului 2022, toate tichetele acordate se emit numai pe suport electronic, iar acest lucru însemnă că și bugetarii primesc tichetele de vacanță din acel moment exclusiv electronic. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel că, tichetele de vacanță de 1450 de lei pot fi însă utilizate până la finele lunii iunie a anului acestuia, mai ales cele care au fost acordate în decursul anilor trecuți, în 2019 și 2020. 

Cardurile au fost realimentate

Ținând cont de faptul că se apropie sezonul vacanțelor de vară, iar românii și-au făcut deja planuri de vacanță, cardurile cu vouchere de vacanță au început să fie încărcate cu suma impozabilă de 1450 de lei, aferentă anului 2023. 

În nota de fundamentare ce a însoțit ordonanța în faza de proiect scrie că: „Acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor de vacanță în valoare de 1.450

lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România, încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să-și petreacă concediile în țară”.

Cum pot fi utilizate voucherele? Voucherele pot fi utilizate pentru achitarea serviciilor hoteliere sau de cazare precum pensiuni sau alte unități unde se dorește desfășurarea vacanței.

Citește și: Bugetarii ar putea primi salarii mai mici. Ce procent ar putea fi tăiat de către Guvern

Angajații care activează în domeniile publice și de stat din România urmează să beneficieze, până la finalul anului 2026, de vouchere de vacanță care vor rămâne la aceeași valoare de 1450 de lei fiecare, însă doar pe suport electronic, potrivit Ordonanței Guvernamentale publicate vinerea trecută, pe data de 28 aprilie.