Potrivit unui proiect care a primit votul senatorilor, anumiți angajați din domeniul sănătății ar putea beneficia de venituri majorate.
Venituri majorate pentru anumiți angajați din sănătate
Un proiect de lege care a primit votul senatorilor luni, 13 martie, prevede că anumiți angajați din spitale, secții sau compartimente în care se tratează boli infecțioase vor putea primi sporul pentru pentru condiții deosebit de periculoase.
Citește și: Vouchere sociale 2023: Când intră pe card tranșa a doua de bani pentru alimente și mese calde?
Proiectul de lege ce va ajunge în curând la Camera Deputaților pentru dezbatere și votul final din Parlament vizează modificarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Astfel, viitoarea lege stabilește că, alături de categoriile care pot primi deja acest spor, și “ personalul din unități, secții și compartimente de boli infecțioase ” va putea beneficia de sporul pentru condiții deosebit de periculoase. Cuantumul sporului este de până la 85% din salariul de bază.
Totodată, pentru că, potrivit motivării măsurii, în prezent, “la nivelul întregului sistem de sănătate există o demotivare a personalului contractual încadrat în unități sanitare publice cu paturi, altul decât personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, determinată atât de nivelul de salarizare, cât și de volumul și complexitatea activității, raportat
la nivelul actual al salariilor”, se propune reglementarea unei modalități de majorare salarială pentru această categorie de lucrători, pe baza unor criterii ce vor fi stabilite prin ordin de Ministerul Sănătății (MS).Mai exact, salariile de bază ale personalului contractual încadrat în unități sanitare publice cu paturi, diferit de personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar ar urma să fie stabilite, prin asimilare, la nivelul celor aferente funcțiilor contractuale din aparatul central al MS.
Stabilirea noului nivel al drepturilor salariale se va face prin ordin al Ministerului Sănătății
Deoarece această situație se întâlnește și în cazul angajaților sistemului de asigurări sociale, respectiv demotivare generată de nivelul de salarizare, dar și de volumul mare de muncă, se propune, prin proiectul de față, creșterea nivelului de salarizare și în cazul acestor angajați. Stabilirea noului nivel de salarizare al personalului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și al caselor de asigurări se va face, potrivit proiectului legislativ, prin ordin al președintelui CNAS.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Pentru ca legea să poată fi aplicată, proiectul de lege trebuie adoptat la Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Citește și: Zile libere 2023. Minivacanţă de cinci zile pentru angajaţii români
Medicina personalizată va fi introdusă în România
Potrivit proiectului de lege adoptat de către senatori, scopul acestuia este completarea Legii 46/2003 privind drepturile pacientului, în sensul introducerii unuia nou.
Asta înseamnă că, se introduce în lege, prin viitorul act normativ, “dreptul la medicină personalizată, pe baza recomandării medicale”.
În medicina personalizată sunt cuprinse îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical ce ia în calcul însușirile determinate de baza ereditară și de condițiile de mediu (fenotipul) sau constituția ereditară (genotipul) ale fiecărei persoane.
În ce constă medicina personalizată?
Conform acestui proiect, îngrijirile constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient în parte.
Astfel, medicii specialiști vor avea obligația de a pune la dispoziția pacienților informații adecvate și ușor de înțeles referitoare la opțiunile privind procedurile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate și riscurile ce le pot însoți.
Totodată, medicii vor fi nevoiți să primească consimțământul pacientului “pentru fiecare intervenție medicală specifică medicinei personalizate”, după cum scrie în document.
Proiectul de lege este programat să intre în vigoare la 6 luni după ce a fost oficializat.
Sursă: avocatnet.ro