Anumiți pensionari ar putea rămâne cu bani în plus la pensie: Începând cu data de 1 septembrie plafonul pentru impozitarea pensiilor ar putea fi ajustat

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 iun 2024, 10:11

Anumiți pensionari ar putea rămâne cu bani în plus la pensie

Sursa: pexels.com

Anumiți pensionari ar putea primi mai mulți bani datorită modificărilor la plafonul pentru impozitarea pensiilor.

Anumiți pensionari români ar putea beneficia de mai mulți bani în buzunar datorită unei posibile majorări a plafonului de impozitare a pensiilor. Această măsură, discutată intens în cadrul coaliției de guvernare, ar urma să fie implementată începând cu 1 septembrie.

Plafonul pentru impozitarea pensiilor ar putea fi modificat

În România, o schimbare importantă este pe cale să influențeze situația financiară a pensionarilor. Coaliția de guvernare analizează majorarea plafonului de impozitare a pensiilor, ceea ce ar putea însemna mai mulți bani în buzunarele seniorilor.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, începând cu 1 septembrie, acest plafon ar putea fi ajustat, în timp ce Nicolae Ciucă, lider al coaliției, afirmă că nu este la curent cu această inițiativă.

Ministerul Finanțelor lucrează deja la un proiect de calcul, având în vedere două variante posibile pentru ajustarea plafonului de impozitare. Aceste variante sunt în curs de analiză și ar putea influența considerabil veniturile pensionarilor.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei sunt scutite de impozitare, însă se dorește creșterea acestui plafon la 3.000 de lei. Această modificare ar însemna că pensionarii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei ar beneficia de scutirea de impozit, păstrând astfel o sumă mai mare din pensie.

Citește și: Modalitatea prin care poți afla ce pensie vei lua: Simulatorul care face toate calculele și te ajută să afli câți bani vei primi la pensie

Tensiuni în coaliția de guvernare

Între liderii coaliției de guvernare există tensiuni cu privire la această măsură. Deși premierul Ciolacu afirmă că ajustarea plafonului va fi implementată începând cu 1 septembrie, Nicolae Ciucă susține că nu a fost informat despre o astfel de inițiativă. Aceste tensiuni arată lipsa de comunicare eficientă între partidele coaliției, respectiv Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Modificarea plafonului de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei implică gestionarea unei diferențe de 1.000 de lei. În absența scutirii de impozitare, vor trebui găsite alternative precum deduceri fiscale sau un sistem de bonificații, care să compenseze această diferență. Un posibil model ar putea fi similar cu cel destinat românilor cu pensii mici, în care o parte din sumă este primită pe cardurile de energie sau alte tipuri de carduri.

Premierul Ciolacu subliniază că plafonul pentru pensiile neimpozabile trebuie stabilit într-un mod sustenabil și previzibil. El dorește crearea unui mecanism asemănător celui pentru salariul minim european, care să asigure că ajustările sunt făcute pe baza indicatorilor economici obiectivi și nu pe criterii politice subiective.

Citește și: Mărirea salariului minim se va dezbate săptămâna viitoare! Între timp, Marcel Ciolacu a anunțat că punctul de amendă rămâne înghețat

„O societate se comportă și este sustenabilă pe o perioadă lungă de timp când politicul nu intervine în funcție de ceva subiectiv. Să vină de la INS, ca la salariul minim”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, potrivit capital.ro. El a menționat că atunci când s-a decis plafonul de neimpozitare pentru pensiile sub 2.000 de lei, s-au luat în considerare nivelul de putere de cumpărare, inflația și creșterile de prețuri din acea perioadă.

„Eu vreau ca statul român să fie sustenabil și predictibil. Acest lucru, dacă doriți să purtăm discuția pe colțul mesei și când e an electoral sau când cineva dorește să iasă cu ceva favorabil oamenilor, vine și spune, domnule mărim.  Eu vreau să creez un mecanism, la fel ca la salariul minim european, fiindcă o societate se comportă și este sustenabilă pe o perioadă lungă de timp când politicul nu intervine în funcție de ceva subiectiv”, a mai precizat șeful Guvernului.

Această schimbare potențială în impozitarea pensiilor ar putea aduce beneficii semnificative pentru pensionarii români, oferindu-le mai multă stabilitate financiară. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă coaliția de guvernare va reuși să ajungă la un consens și să implementeze măsura într-un mod sustenabil și previzibil.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?