Guvernul României a aprobat modificarea și completarea Legii nr. 448/2006, prin care o anumită categorie de români urmează să primească în plus suma de 1.400 de lei la pensie. Despre cine este vorba și când urmează să fie virate pensiile majorate?
Românii care vor primi 1.400 de lei în plus la pensie
În această perioadă, continuă nemulțumirile legate de recalcularea pensiilor, mai ales că pensia a fost majorată, în medie, cu aproximativ 620 de lei pentru 400.000
Printre persoanele care se consideră nedreptățite se regăsesc și persoanele cu handicap. Spre exemplu, potrivit newsweek.ro, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, lucru care îi revoltă pe mulți dintre pensionari, iar pentru a repara această neregulă, guvernanții au decis să
Guvernul României a aprobat printr-o ordonanță de urgență, modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se introduce, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizație lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea de pensionar pentru limită de vârstă.
Astfel, o parte dintre pensionarii din România ar urma să primească suma de 1.400 de leu în plus la pensie, începând cu 2025.Ce prevede actul normativ?
Ministerul Muncii și al Solidarității Sociale a elaborat un act normativ prin care prevede acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, persoanele cu handicap grav și handicap accentuat care, după data de 1 ianuarie 2025,
dobândesc calitatea de pensionar:
- 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav;
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca o premoniție.”
- 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat. Valoarea acestui punct de sprijin reprezintă 0,125 din ISR.
Trebuie menționat faptul că noile prestații sociale vor fi acordate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, pe baza informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice, iar colaborarea între aceste instituții are scopul de a facilita acordarea rapidă și corectă a noilor drepturi și a indemnizației de handicap.
Care sunt persoanele care ar urma să beneficieze de suma de 1.400 de lei?
Pentru a se potrivi cerințelor de eligibilitate, beneficiarii trebuie să îndeplinească simultan două condiții:
- Să aibă un handicap grav, accentuat sau vizual sever, documentat prin acte medicale și certificat de handicap.
- Să fie pensionari pentru limită de vârstă.
Astfel, această măsura de acordare a indemnizației de handicap, dar și introducerea punctului de sprijin reprezintă o schimbare majoră și pozitivă în sistemul de protecție socială din România.