Anunț de ultimă oră despre alocațiile elevilor! Banii se vor da retroactiv

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 28 apr 2023, 08:00

Anunț de ultimă oră despre alocațiile elevilor

Sursa: Istock

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a explicat ce trebuie să facă elevii de liceu, care au împlinit, deja, vârsta de 18 ani, care nu și-au primit alocațiile de la începutul vacanței, pentru a intra în posesia banilor care le aparțin.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a spus cum pot să primească elevii care au peste 18 ani alocațiile, dacă nu le-au primit de la începutul vacanței.

Cum pot primi elevii de peste 18 ani alocațiile care li se cuvin?

Cristian Vasilcoiu a declarat că, deși există doar câteva cazuri, unitățile de învățământ sau beneficiarii vor trebui să trimită o adeverință către ANPIS că elevii care nu și-au primit alocațiile încă merg la școală, conform G4media, relatează romaniatv.net.

„Băiatul meu a primit alocația de 243 lei de când a împlinit 18 ani până în luna iunie, dar pe iulie nu a mai primit ca și când nu ar mai fi elev. I-ar fi prins bine și banii ăștia în vacanță, chiar dacă nu sunt mulți”, a scris pe Facebook tatăl unuia dintre elevii care nu și-a primit alocația, deși încă mergea la școală.

„Sunt cazuri izolate și punctuale, pentru care ANPIS nu a primit de unitatea de învățământ situația elevilor înscriși în anul școlar 2022-2023. În aceste situații, fie tinerii respectivi așteaptă până în toamnă ca liceul să trimită această situație, fie iau de la secretariatul unității de învățământ o adeverință în acest sens care poate fi depusă fie fizic, fie online la ANPIS”, a menționat Cristian Vasilcoiu.

Citeste si: Elevii vor primi burse de mii de lei. Sorin Cîmpeanu vine cu noi schimbări în rândul sistemului preuniversitar

Anunț de ultimă oră despre alocațiile elevilor
[Sursa: Istock]

Secretarul de stat a mai declarat că, potrivit legii, alocațiile vor fi oferite doar celor care, deși au peste 18 ani, încă își continuă studiile liceale.

Mai mult decât atât, aceștia sunt obligați să frecventeze cursurile.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Alocațiile copiilor aflați în plasament au crescut

Începând cu luna iulie, alocațiile copiilor aflați în plasament vor crește la 950 de lei. Banii vor ajunge la copiii aflați în plasament: la o familie, la o persoană sau la un asistent maternal.

„Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”, se arată conform Legii nr 272/2004 cu privire la protecția și promovarea drepturilor copilului, potrivit romaniatv.net.

Publicarea Ordonanței OUG 95/2022, prin care a fost adoptată această măsură, a avut loc în Monitorul Oficial pe data de 29 iunie a acestui an.

Citeste si: Femeile care devin mame în 2022 primesc suma de 2000 de lei. „Trusoul nou-născutului„ a fost anunțat de Ministrul Familiei, Gabriela Firea

„Copiii orfani și cei dați în grija statului de propriile familii au nevoie de tot sprijinul nostru. Am promis și ne ținem de cuvânt! Din luna iulie, alocația pentru plasament crește cu aproape 50%, iar sumele pentru cheltuielile personale ale copiilor din centrele rezidențiale se măresc de cinci ori”, a declarat Gabriela Firea.

 

Taguri: