Anunt de ultima ora despre vacanţa de vară! Ce a declarat fostul ministru al Educaţiei

Author: Denisa Avram
Actualizat: 23 iul 2022, 11:40
Daniel Funeriu propune ca vacanta mare sa fie mai scurta

Daniel Funeriu fostului ministru a propus ca vacanța de vară ar trebui să fie mai scurtă, după modelul german.

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a declarat că susține adoptarea modelului german pentru structura anului școlar și în România. Acest model ar presupune ca  vacanța de vară să nu mai aibă trei luni, ci două  și perioada de predare să fie mai lungă. Fuenriu este de părere că măsura ar fi folositoare nu doar în contextul pandemiei pentru a reucupera materia, dar și ca soluție pe termen lung.

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, propune o vacanță de vară mai scurtă

Vacanţa de vară ar putea fi mult mai scurtă şi nu doar în pandemie. Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a susținut într-o emisiune televizată  Digi24, că anul școlar ar trebui prelungit în România. Aceasta ar fi, în opinia sa, soluția care ar trebui adoptată pentru a compensa scăderea calității educației din timpul școlii online.

„Cum putem compensa asta? Prelungind anul școlar. România are cel mai scurt an școlar din Europa. Copiii mei, în Germania, au o lună de vacanță vara. Atenție, un copil german care a terminat 12 clase în realitate a stat în școală cu 2 ani și jumătate mai mult decât un copil român care a terminat 12 clase.

Lucrul ăsta este cu atât mai accentuat în pandemie. Și atunci prima măsură care cred că ar trebui luată ar fi aceea de a scurta radical vacanța de vară, cel puțin un an, doi, trei, pentru că școala trebuie să livreze conținuturi. Copiii nu care merg la școală, care nu au internet rămân fără conținuturi”, a declarat Daniel Funeriu.

Fostul ministrul crede că o astfel de măsură trebuie luată, chiar daca nu va fi una populară din punct de vedere politic pe cei de la guvernare.

După părerea sa anul școlar ar trebui terminat pe 31 iulie și început pe 1 septembrie.

„E un regret pe care îl am, aș fi putut să fac lucrul ăsta când eram ministru, să prelungesc anul școlar, cred că anul școlar trebuie prelungit”, a spus fostul ministru.

”E un lucru bun pe care ministerul l-a făcut: a dat bani pentru educația remedială. Practic, pentru meditații făcute cu profesorii de la clasă. Ăsta este un lucru bun și eu aș fi mers un pas mai departe: eu aș fi dat vouchere pentru meditații. Pur și simplu aș fi luat cei mai buni profesori și aș fi dat celor mai săraci, oamenilor cu mai puțini bani niște vouchere pe care ei să le poată folosi pentru meditații date copiilor lor, dar date doar de către acei profesori mai buni.

Pentru că aceste ore remediale sunt cumva o ciudățenie, fiindcă au pierdut copiii ai căror profesori s-au ocupat mai puțin de ei. Și atunci practic tu dai bani profesorilor care nu s-au ocupat, în pandemie, de copii. Deci de aceea poate ar fi fost o soluție mai fericită să fie vouchere pentru educație. Dar ideea să fie învățământ remedial e o idee bună”, a mai afirmat fostul ministru.

Fostul ministru crede că este nevoie de o evaluare a profesorilor, dar care să pună accentul pe găsirea de soluții, nu pedepse.  Funeriu a criticat anunțul președintelui Iohannis alocare de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru construirea de școli verzi. El spune că ar aloca fonsurile din PNRR pentru hrana copiilor cu posiibilități modeste, care merg de multe ori flămânzi la școală.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

„1,2 miliarde de euro ar da o masă caldă la 500.000 de copii timp de 5 ani de zile. Ăsta este primul lucru pe care l-aș fi făcut. O masă caldă copiilor care au nevoie de această masă caldă. Am vorbit cu mulți primari din zonele rurale, e o problemă reală. E o problemă reală când profesorul își deschide sandviciul să îl mănânce când ai 20 de perechi de ochi care se uită la sandviciul profesorului căruia îi vine să intre sub catedră că nu s-a gândit că sunt unii copii nu au ce să mănânce”, a declarat Funeriu.

Daniel Funeriu spune că trebuie făcute investiții serioase și în învățământul remedial, mai exact sub forma voucherelor pentru meditații, și în activitățile extrașcolare.

„Știți ce lipsește copiilor în România? Extrașcolarul. Posibilitatea să facă sport, posibilitatea unor activități din afara școlii. Tot în Legea educației am introdus obligativitatea statului de a face Muzee ale științei, muzee interactive, în care copiii să pună mâna, să atingă, să înțeleagă chestiuni de inginerie, chestiuni de știință. Iarăși nu s-a făcut lucrul ăsta.

Cu 800 de milioane de euro, adică cu vreo 20 de milioane de euro pe județ, ai putea să faci un sistem de educație extrașcolară: activități sportive, activități artistice, activități inclusiv de învățare. Poți să pui la punct niște sisteme extraordinare de educație extrașcolară, cu 800 de milioane de euro, un procent mic din PNRR. Nu am văzut aceste lucruri să fie.”  a mai spus Funeriu, potrivit romaniatv.net.

Citeste si: Se schimbă structura anului școlar! Ministrul Educației, anunț important pentru toți elevii: „Am propus modificări.” Ce se întâmplă cu vacanța de primăvară?

Vacanța de primăvară va fi prelungită

Ministerul Educației a decis joi ca vacanta de primăvară sa fie prelungita pentru toată luna aprilie din 2 aprilie până în 4 mai. Excepție fac elevii din clasele a opta și a douăsprezecea, care vor face ore online în perioada 12-30 aprilie. Ei vor avea vacanțele stabilite inițial pentru paștele catolic, respectiv cel ortodox.

S-a decis de asemenea că examenele de evaluare națională și bacalaureat vor avea loc la datele deja stabilite, iar semestrul doi să fie redus cu o săptămână, dar fără a se face ore de recuperare. Anul școlar se va încheia pe 25 iunie, pentru toți elevii mai puțin cei de clasa a opta.

Citeste si: Anunț important pentru elevi! Noua structură a anului şcolar a fost publicată în Monitorul Oficial. Câte vacanțe vor avea elevii?

Pentru elevii din clase non-terminale (toți exceptând clasa a VIII-a și a XII-a): 2 aprilie – 4 mai
Pentru elevii din clasele terminale: 2-11 aprilie/ 30 aprilie – 9 mai (Pastele Catolic: 4 aprilie; Paștele Ortodox: 2 mai)
Evaluarea Națională are loc între 22-25 iunie. Bacalaureatul are loc între 28 iunie – 1 iulie.

Citeste si: Când ar putea fi redeschise toate școlile din România? Ministrul Educației, noi precizări: „Să se respecte doar trei condiții!”

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.