Anunț de ultimă oră făcut de Casa de Pensii! Ce se va întâmpla cu pensiile de urmaș

Author: Diana Bostan

Pensie de urmaș

Sursa: iStock

Casa de Pensii a anunțat ce se va întâmpla cu beneficiarii pensiei de urmaș. Aceștia trebuie să depună documentul până la data de 25 septembrie.

Beneficiarii pensiei de urmaș trebuie să depună un document până la data de 25 septembrie, altfel aceștia riscă să piardă banii definitiv.

Anunț de ultimă oră pentru beneficiarii pensiei de urmaș

Casa Națională de Pensii a transmis faptul că cei ce vor să beneficieze de pensia de urmaș sunt nevoiți să depună o cerere specială până la data de 25 septembrie.

Pentru a se bucura în continuare de acest beneficiu, aceștia vor fi nevoiți să prezinte dovada continuării studiilor.

Citește și: „A fost adoptată OUG!” Pensiile au fost modificate. Anunțul a fost făcut de către șeful Casei de Pensii

Această regulă este valabilă atât pentru copiii de peste 16 ani, cât și pentru cei de până în 26 de ani. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Anunț de ultimă oră pentru milioane de români! Ce se întâmplă cu cardurile de energie în luna septembrie

Conform prevederilor art. 84 lit. b) din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, copiii au dreptul la pensie de urmaş dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Potrivit prevederilor art. 114 alin. (2) din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş, în condiţiile prevăzute la art. 84 lit. b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs. Având în vedere prevederile legale, ca regulă generală, copiii urmași în vârstă de peste 16 ani, au obligația să prezinte adeverința din care să rezulte că în anul școlar în curs, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.
Data scadentă de depunere a adeverinței este 25 septembrie a anului în curs. În cazul nedepunerii adeverinței menționate, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie a anului în curs se reține de la plată potrivit procedurii”
, au transmis reprezentanții Casei de Pensii Alba.

Studenții de până la 26 de ani trebuie să depună o cerere specială

Potrivit Casei de Pensii, studenții în vârstă de până la 26 de ani, sunt nevoiți să depună o declarație pe propria răspundere pentru a demonstra continuarea studiilor în anul universitar 2023-2024.

Declarația pe propria răspundere trebuie depusă până la data de 25 septembrie.

Citește și: Ce se întâmplă cu pensiile românilor? Anunțul a fost făcut de șeful Casei de Pensii „Vor exista foarte multe modificări importante”

Totodată, menţionăm că, întrucât anul universitar începe cu 1 octombrie și, în consecință, studenții urmași, în vârstă de până la 26 ani, sunt în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie a dovezii privind continuarea studiilor, într-o primă fază, aceștia au obligația ca până la data menționată (25 septembrie)

să depună la sediul caselor teritoriale de pensii o declarație pe propria răspundere în acest sens”, se mai arată în comunicat.