Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat faptul că există două variante atunci când vine vorba de Legea pensiilor și de formula de calcul.
Președintele BNS este optimist în ceea ce privește creșterea pensiilor
Simona Bucura Oprescu a anunțat că vârsta de pensionare pentru femei va crește cu trei ani, de la 62 de ani, la 65 de ani. Ministrul Muncii are ca scop și indexarea pensiilor.
O primă variantă ar fi păstrarea formulei din Legea 127 (valoarea punctului de pensie se stabileşte în valoare fixă de către Guvern, punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25
O a doua variantă susține că punctul de pensie să fie de 40% sau 45% din câştigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.
Citește și: Anunțul momentului pentru pensionari! Aceștia vor primi noi vouchere de la stat până pe 4 septembrie
Ministrul Muncii urmărește chiar adăugarea unor punctaje suplimentare pentru numărul de ani de contribuţie ce depăşesc 25 de ani, dar și indexarea pensiilor în luna martie 2024.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Simona Bucura Oprescu urmărește ca vârsta de pensionare a femeilor să fie egală cu cea a bărbaților, să elimine pensia minimă. Există și varianta reintroducerii comisionului de colectare pentru pilonul II de pensii, dar și reducerea pensiei în cazul pensionării anticipate.
Pensiile vor fi calculate după următoarea formulă
„ Din câte știu eu, Banca Mondială a livrat Guvernului României, recte Ministerului Muncii, mai multe tipuri de scenarii. Spre exemplu, pentru formula de calcul au sugerat păstrarea formulei de calcul din actuala lege 127, prin care valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern, anual. Ea se raportează la stagiul de cotizare de 25 de ani. Pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului cu valoarea punctului de pensii. În niciun caz nu putem să discutăm de scăderi de pensii, ci, eventual, de creșteri de pensii. Punctul de pensie va fi raportat, sugerează ei, la niște procente care au legătură cu câștigul salarial mediu brut anual, prin legea bugetului. Anul acesta, spre exemplu, câștigul salarial mediu brut este de 6789, iar la anul prognozat de Comisia Națională de Prognoză va fi 7522. Se fac niște simulări macroeconomice, încă nu se știe pe care dintre cele două procente se va merge”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS) la Antena 3.
Citește și: Anunț de ultimă oră pentru români! Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii?
Dumitru Costin susține că în ambele cazuri, va exista o creștere a pensiilor, nu o scădere, iar punctul de pensie ar urma să crească undeva la 3000 și ceva de lei.
Președintele BNS a declarat că țara noastră are una dintre cele mai scăzute vârste medii de pensionare din Europa, poate chiar cea mai scăzută.