Anunț de ultimă oră pentru elevi! Aceștia ar putea primi noi vouchere. Pentru ce pot fi folosite acestea

Autor: Andreea Buinoschi

Anunț de ultimă oră pentru elevi! Aceștia ar putea primi noi vouchere. Pentru ce pot fi folosite acestea

Sursa: Istock

Mai mulți parlamentari ai Partidului Național Liberal au propus ca elevii din învățământul preuniversitar să primească vouchere în valoare de 210 lei.

Prin intermediul unui proiect ce a fost depus la Parlament, mai mulți parlamentari PNL au cerut ca elevii din învățământul preuniversitar să primească vouchere în valoare de 210 lei.

Elevii ar putea primi noi vouchere, iar for decizional este Camera Deputaților

Voucherele propuse de PNL ar putea fi folosite pentru controlul oftalmologic și pentru achiziționarea de ochelari. Propunerea legislativă a trecut de votul senatorilor, iar for decizional este Camera Deputaților.

Miercuri, 12 octombrie, Statul a probat această propunere legislativă, dar aceasta urmează să fie aplicată doar pentru elevii care provin din familii cu o situație materială precară.

În această categorie se încadrează:

  1. Copiii încadrați cu grad de handicap și care provin din familii al căror venit mediu lunar per membru este mai mic sau egal cu 1.500 de lei,
  2. Copiii care fac parte din familiile cu cel puțin doi copii în întreținere al căror venit mediu lunar per membru este mai mic sau egal cu 1.500
    de lei,
  3. Copiii ce provin din familiile monoparentale al căror venit mediu lunar per membru este mai mic sau egal cu 1.500 de lei.

Citeste si: Mai multe eleve de clasa a XII-a acuză un profesor de religie de instigare la viol: Femeile „merită să fie violate, dacă se îmbracă indecent”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Proiectul inițial prevede ca de aceste vouchere să beneficieze doar elevii din clasele primare. „Tichetul are scop exclusiv pentru efectuarea controlului oftalmologic şi achiziţionarea de ochelari de vedere pe bază de reţetă, este netransferabil altor beneficiari, iar şcolile sunt cele care decontează serviciul.

Părintele/reprezentantul legal optează pentru acest tichet, în scris, individual pentru fiecare copil, la sfârşitul fiecărui an şcolar sau la momentul înscrierii copilului la şcoală.

Valoarea tichetului va fi actualizată şi indexată anual, prin hotărâre a Guvernului, cu rata inflaţiei. Bonurile de valoare se acordă elevilor, care au calitate de asigurat conform legii, prin decontarea sumelor aferente din Bugetul asigurărilor sociale de stat”, este prevăzut în proiect.

Voucherele vor putea fi utilizate în termen de 12 luni de la emiterea lor

Actul normativ prevede ca voucherele să fie folosite pentru:

  1. Control oftalmologic efectuat periodic sau la nevoie,
  2. Plata contravalorii ochelarilor de vedere,
  3. Achitarea intervențiilor medicale sau a tratamentelor oftalmologice.

„Prin prezenta iniţiativă legislativă încercăm, pe de o parte, să educăm copiii să meargă regulat la un control medical şi, pe de altă parte, să oferim acces nediscriminatoriu al elevilor la control de specialitate şi la achiziţia de ochelari sau alte dispozitive necesare.

Citeste si: Ce copii vor primi alocații majorate cu 100%. În funcție de ce criterii se fac departajările

Propunem ca valoarea voucherelor pentru controlul oftalmologic să fie în jur de 200 de lei pe an, pentru fiecare copil. Părinţii sau aparţinătorii legali să opteze la şcoală pentru a putea beneficia de aceste bonuri valorice, iar finanţarea să vină integral de la bugetul de stat”, a menționat Christine Thellmann, inițiatorul proiectului, în expunerea de motive.

 


Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.