Anunț de ultimă oră pentru români! Se schimbă modul de calcul al impozitului de pensii și contribuția la asigurările de sănătate

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 11 oct 2022, 03:20

Anunț de ultimă oră pentru români! Se schimbă modul de calcul al impozitului de pensii și contribuția la asigurările de sănătate

Sursa: PixaBay

Conform noii OUG nr.130/2021, Codul Fiscal a suferit schimbări la nivelul veniturilor din pensii și a contribuției de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor din pensii.

Anul acesta, pensiile vor crește de la 1.442 de lei la 1.586 de lei. Se va adăuga acel procent de 10% negociat la formarea coaliției politice.

Cum se calculează impozitul de pensii și contribuția la asigurările de sănătate

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000

de lei și, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii”.

De asemenea, conform art. XXIV pct. 7 din O.U.G. nr. 130/2021, care a schimbat art. 132 alin.(2) din Codul fiscal, plătitorii de venituri din pensii sunt obligați să depună Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.

Este vorba despre declaraţia 112.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Guvernul a aprobat un proiect prin care aprovizionează mai multe medicamente compensate gratuite pentru oamenii foarte bolnavi

Așadar, începând cu 1 ianuarie, stabilirea venitului impozabil lunar din pensii după noua formulă de calcul şi declararea lunară a impozitului pe venitul din pensii, prin declaraţia 112, se vor face cu veniturile. De asemenea, tot îmcepând de anul acesta, Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, poate fi contribuabil sau plătitor de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, în cazul veniturilor din pensii, pentru partea care trece de suma lunară de 4.000

de lei.

Citeste si: Veste uriașă pentru pensionari. Vor putea beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor. Când se aplică măsura?

Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se face prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate conformă venitului din pensii, dar şi declararea lunară a acestei contribuţii prin intermediul declaraţiei 112, se vor realiza cu veniturile făcute de la 1 ianuarie 2022.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.