Anul acesta, pensiile vor crește de la 1.442 de lei la 1.586 de lei. Se va adăuga acel procent de 10% negociat la formarea coaliției politice.
Cum se calculează impozitul de pensii și contribuția la asigurările de sănătate
„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000
De asemenea, conform art. XXIV pct. 7 din O.U.G. nr. 130/2021, care a schimbat art. 132 alin.(2) din Codul fiscal, plătitorii de venituri din pensii sunt obligați să depună Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Așadar, începând cu 1 ianuarie, stabilirea venitului impozabil lunar din pensii după noua formulă de calcul şi declararea lunară a impozitului pe venitul din pensii, prin declaraţia 112, se vor face cu veniturile. De asemenea, tot îmcepând de anul acesta, Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, poate fi contribuabil sau plătitor de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, în cazul veniturilor din pensii, pentru partea care trece de suma lunară de 4.000
de lei.Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se face prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate conformă venitului din pensii, dar şi declararea lunară a acestei contribuţii prin intermediul declaraţiei 112, se vor realiza cu veniturile făcute de la 1 ianuarie 2022.