În urma ședinței de Guvern, Raluca Turcanu a prezentat proiectul de prelungire a vârstei de lucru până la vârsta de 70 de ani, în cazul în care lucrătorii își doresc să-și continue activitatea după vârsta de pensionare.
Salariații au posibilitatea să muncească până la vârsta de 70 de ani, ca să nu cumuleze pensia cu salariul, la stat
Raluca Turcan a prezentat proiectul prin care persoanele care au împlinit vârsta de pensionare pot opta la cerere pentru a-și continua activitatea în câmpul muncii până la vârsta de 70 de ani.
"În legătură cu primul proiect, vorbim despre persoanele care odată ce au îndeplinit vârsta de pensionare pot să opteze la cerere, să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Vorbim aşadar de o opţiune, de un drept şi în niciun caz de o obligaţie. Şi acest drept ţine de dreptul salariatului de a munci.
Pentru sectorul public există niște reglementări specifice precum, în momentul în care persoana optează pentru prelungirea activității în sectorul muncii, atunci dacă îndeplinește condițiile de pensionare atunci se suspendă dreptul la pensie. Opțiunea continuării activității după vârsta de pensionare are drept consecință suspendarea pensiei și cei care cumulează în acest moment pensie cu salariu la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ să-și exprime această obțiune.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Raluca Turcan a anunțat că există și excepții
Angajații au dreptul să-i anunțe pe cei care în momentul de față sunt în situația de cumul pensie-salariu, iar dacă nu fac acest lucru vor suporta consecințe, sub formă de amendă. De asemenea, acest proiect de lege are în vedere și posibilitatea ca persoanele pensionare care își doresc să revină în câmpul muncii până la vărsta de 70 de ani o pot face printr-o cerere.
”În legătură cu acest proiect de lege, există câteva excepţii, care pleacă în special de la condiţia de constituţionalitate. Şi anume, persoanele care sunt alese în funcţii publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituţie, având practic un drept constituţional, sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi legislative. De asemenea, sunt exceptate personale care încasează în momentul de faţă venituri sub formă de drepturi de autor şi drepturi conexe, în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadraţi în cadrul trei de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.", a mai spus Raluca Turcan.
În sistemul public există în acest moment aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul, a mai spus ministrul Muncii.
Citeste si: Este oficial! Ce se întâmplă cu impozitele în 2021! Ministrul Muncii a făcut anunțul despre bugetul de stat