Anunț de ultimă oră! Salariații pot munci până la 70 de ani, ca să nu cumuleze pensia cu salariul. Raluca Turcan a anunțat că există și excepții

Autor: Madalina Maftei
Raluca Turcan, despre noul proiect al salarizării

În ședința de Guvern au fost stabilite și reguli pentru persoanele care cumulează pensia cu salariul, la stat, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

În urma ședinței de Guvern, Raluca Turcanu a prezentat proiectul de prelungire a vârstei de lucru până la vârsta de 70 de ani, în cazul în care  lucrătorii își doresc să-și continue activitatea după vârsta de pensionare.

Salariații au posibilitatea să muncească până la vârsta de 70 de ani, ca să nu cumuleze pensia cu salariul, la stat

Raluca Turcan a prezentat proiectul prin care persoanele care au împlinit vârsta de pensionare pot opta la cerere pentru a-și continua activitatea în câmpul muncii până la vârsta de 70 de ani.

Anii munciți în plus de personale care optează pentru prelungirea activității în câmplul muncii vor duce la recalcularea pensiei.

"În legătură cu primul proiect, vorbim despre persoanele care odată ce au îndeplinit vârsta de pensionare pot să opteze la cerere, să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Vorbim aşadar de o opţiune, de un drept şi în niciun caz de o obligaţie. Şi acest drept ţine de dreptul salariatului de a munci.

Persoanele îşi pot prelungi activitatea, până la 70 de ani, atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat, de asemenea, au posibilitatea să revină asupra acestei opţiuni de a munci şi să se întoarcă la pensie, înainte de vârsta de 70 de ani, iar anii munciţi în plus de persoanele care optează pentru continuarea activităţii conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii",
 
a spus Raluca Turcanu.

Pentru sectorul public există niște reglementări specifice precum, în momentul în care persoana optează pentru prelungirea activității în sectorul muncii, atunci dacă îndeplinește condițiile de pensionare atunci se suspendă dreptul la pensie. Opțiunea continuării activității după vârsta de pensionare are drept consecință suspendarea pensiei și cei care cumulează în acest moment pensie cu salariu la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ să-și exprime această obțiune.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Raluca Turcan, declaratii neasteptate despre noi modificari la legea salarizarii! Ce se va intampla cu sporurile bugetarilor?

Raluca Turcan a anunțat că există și excepții

Angajații au dreptul să-i anunțe pe cei care în momentul de față sunt în situația de cumul pensie-salariu, iar dacă nu fac acest lucru vor suporta consecințe, sub formă de amendă. De asemenea, acest proiect de lege are în vedere și posibilitatea ca persoanele pensionare care își doresc să revină în câmpul muncii până la vărsta de 70 de ani o pot face printr-o cerere.

”În legătură cu acest proiect de lege, există câteva excepţii, care pleacă în special de la condiţia de constituţionalitate. Şi anume, persoanele care sunt alese în funcţii publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituţie, având practic un drept constituţional, sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi legislative. De asemenea, sunt exceptate personale care încasează în momentul de faţă venituri sub formă de drepturi de autor şi drepturi conexe, în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadraţi în cadrul trei de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.", a mai spus Raluca Turcan.

În sistemul public există în acest moment aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul, a mai spus ministrul Muncii.

Citeste si: Este oficial! Ce se întâmplă cu impozitele în 2021! Ministrul Muncii a făcut anunțul despre bugetul de stat

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.