Compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat o scădere a procentului de eficiență a serului de imunizare anti-COVID-19 de la 79% la 76%, după ce autoritățile americane au a cerut o revizuire a studiului inițial, relatează EFE, citat de Agerpres.
Vaccinul AstraZeneca a înregistrat o scădere incredibilă a eficienței în doar câteva zile
După ce au fost revizuite datele inițiale, rezultatele, asemănătoare cu cele originale, au demonstrat și o eficiență de 85% în cazurile simptomatice de coronavirus în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani și de 100% în
La acest studiu au participat 32.449 de voluntari din SUA, Chile și Peru care au primit, fie două doze de AstraZeneca, fie placebo.
Vicepreședintele executiv al AstraZeneca, Mene Pangalos, într-un comunicat, a afirmat că: ” analiza principală este consistentă cu analiza provizorie publicată anterior şi confirmă că vaccinul anti-COVID-19 este înalt eficient la adulţi, inclusiv la ce de peste 65 de ani”.
Acesta a mai subliniat că AstraZeneca intenționează să ceară autorităților americane autorizarea în regim de urgență pentru a distribui vaccinul în această țară.
Citeste si: S-a aflat motivul pentru care vaccinul AstraZeneca produce cheaguri de sânge! Ce cred experţii norvegieni
Ce spune compania despre această scădere a eficienței vaccinului
La începutul acestei săptămâni, compania americană a anunțat că vaccinul AstraZeneca are o eficiență de 79%, lucru care a fost considerat ”încurajator” de Casa Albă.
Însă, lucrurile nu au stat chiar așa, un grup de experți ce consiliază Administrația Biden s-au sesizat, semnalând că datele utilizate pentru studiu ar putea să nu fie actualizate și astfel s-a propus o revizuire a datelor inițiale.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Așadar, Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA (NIAID), condus de doctorul Anthony Fauci, a cerut companiei AstraZeneca să lucreze împreună cu grupul de experți de la Casa Albă: ”pentru a revizui datele de eficienţă şi a garanta că aceste cifre de eficienţă mai precise şi actualizate să fie publicate cât mai repede posibil”.
De la începutul lunii martie mai multe țări europene au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca, după ce s-a zvonit ca acest ser provoacă chiaguri de sânge, printre țările care au stopat vaccinarea definitiv sau temporar se numără Germania, Franța, Italia și Spania.
În schimb, SUA au cumpărat 300 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, deși utilizarea sa nu a fost încă autorizată. Alături de dozele achiziționate de la Pfizer, Moderna și Johnson and Johnson, SUA are în acest moment suficiente doze pentru a imuniza întreaga populație.
Guvernul SUA are deja o rezervă de zeci de milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca, în aşteptarea autorizării serului, iar săptămâna trecută a convenit să împărtă 2,5 milioane de doze cu Mexic şi 1,5 milioane cu Canada.