Anunt de utlima ora! Ce se intampla cu ACEASTA categorie de pensionari in 2019

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 10 sep 2020, 02:40

In 2019, pensia pentru limita de varsta se va acorda barbatilor care ajung la varsta standard de pensionare, doar daca ei indeplinesc stagiul mimin de cotizare in sistemul public de pensii.

Anul acesta, pensia reglementata de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se cuvine barbatilor care indeplinesc doua conditii: ating varsta-standard de pensionare si au realizat stagiul minim de cotizare (adica vechimea minima in munca).

In momentul de fata, varsta-standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati. Cat despre stagiul minim de cotizare (vechimea in munca) acesta este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Astfel, atunci cand varsta-standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sunt calculate in functie de data nasterii fiecarei persoane, Legea pensiilor ne permite sa aflam cine indeplineste, cel putin teoretic, in anul 2019, conditiile pentru a obtine pensia pentru limita de varsta.

Asadar, un barbat care implineste 65 de ani in luna februarie 2019 poate cere pensionarea pentru limita de varsta, insa numai daca are cel putin 15 ani munciti legal.