Anunț important despre buletine! Ce se întâmplă cu aceste documente de identitate în anul 2024

Author: Diana Ghita
Actualizat: 29 dec 2023, 11:04

Ce se va întâmpla cu buletinele clasice în anul 2024

Sursa: Unsplash

În anul 2024, cărțile de identitate vor fi emise după un alt format, iar buletinele standard nu vor mai fi valabile pentru mult timp.

În decursul anului 2024 urmează să fie implementate cărțile de identitate în format electronic, perioada în care românii vor mai putea folosi buletinele obișnuite fiind una limitată. Anunțul a fost făcut joi, pe 28 decembrie, de către Guvern.

Ce se va întâmpla cu buletinele în 2024

Conform ordonanței emise joi, de către guvernanți, cetățenii vor putea folosi în continuare buletinele standard, acestea păstrându-și valabilitatea pentru călătoriile în țări străine.

Însă, în momentul în care vor fi introduse cărțile de identitate în format electronic, buletinele obișnuite vor fi scoase din uz.

Această prevedere vine în urma adoptării ordonanței de urgență, care a adus modificări articolului 13, alineatul (3) din OUG 97/2005, conform căruia:

„Cărțile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1.157

al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație”.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Guvernul a luat această măsură pentru ca românii să nu fie privați de dreptul la libera circulație până când vor fi adoptate buletinele în format electronic.

Citește și: Cărțile de identitate cu cip vor deveni obligatorii de la această dată. Cum vei putea folosi cărțile electronice de identitate

Ce documente sunt necesare pentru emiterea unui buletin electronic

În momentul în care noile cărți de identitate vor fi introduse în România, acestea vor avea aceleași utilități ca cele standard, cetățenii putând să le folosească pentru a se legitima, dar și în scopul călătoriilor în țările în care sunt acceptate, împreună cu pașaportul.

În acest moment, noul tip de buletin nu poate fi emis decât la Cluj, iar acesta le este eliberat doar celor cărora le-au expirat cărțile de identitate curente. Persoanele care au nevoie de un nou buletin vor trebui să se înregistreze pe site-ul MAI, pentru rezervarea cărții electronice de identitate.

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj transmite faptul că solicitanții documentelor de identitate în format electronic trebuie să prezinte respectivele documente:

  • certificatul de naștere, în original;
  • actul de identitate;
  • certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original
  • certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, în original;
  • extrasul de carte funciară sau documentul care atestă adresa de domiciliu, dar și, acolo unde este cazul, actul care face dovada adresei de reședință, în original;
  • certificatele de naștere ale copiilor (dacă au vârste de până la 14 ani), care își schimbă domiciliul împreună cu cel care solicită actul de identitate electronic.

Citește și: Cât te costă să îți schimbi buletinul în unul electronic? Ce cheltuieli trebuie să suporte cetățenii români