Anunț important despre bursele elevilor din România! Se dau mai puțini bani

Author: Diana Bostan
Actualizat: 04 sep 2023, 14:40

Burse elevi 2023

Sursa: iStock

Elevii vor primi mai puțini bani din bursele școlare! Potrivit noii legi a Educației, banii din burse vor fi scăzuți în funcție de numărul zilelor libere primite de elevi.

Modificările nu vor afecta bursele sociale, ci doar bursele de merit ale elevilor. Potrivit ministerului Educației, în aproape fiecare lună există o vacanţă, o minivacanţă sau alte libere. 

Elevii vor beneficia de mai puțini bani din burse în anul 2023

Potrivit ministerului Educației, noua formulă de calcul vizează bursele de merit, de excelență olimpică și tehnologice. Conform calendarului din acest an, elevii vor avea parte de zile libere în fiecare lună din acest an. 

Citește și: Care este data la care începe anul școlar 2023-2024?

Bursa de merit are un cuantum minim în valoare de 450 de lei/lună, pe când bursa tehnologică are o valoare minimă de 300 lei/lună. Însă în funcție de numărul de zile libere, această sumă minimă ar putea fi mai mică.

Citește și: Cine sunt elevii care nu vor mai primi bursă de excelență în anul școlar 2023- 2024! Când se aplică măsura

Atunci când vine vorba de noua formulă de calcul, nu vor fi luate în calcul și zilele de weekend ca zile libere.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Noua formulă de calcul afectează bursele de merit și bursele tehnologice

Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul a burselor de excelență, de merit și tehnologice este (CmB/ NZL) x (NZL – NZV), unde:

CmB= cuantumul minim al bursei (stabilit prin lege/ordin de ministru)
NZL= număr zile lucrătoare în luna respectivă
NZV= număr de zile de vacanță în luna respectivă, exclus zilele de sâmbătă și duminică.
În calculul de mai sus sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, este formula de calcul stabilită de ministerul Educației.

Citește și: Anunț pentru beneficiarii pensiei de urmaș! Până când se poate face dovada continuării studiilor

Pentru luna septembrie, elevii care primesc o bursă de merit în valoare de 450 de lei, ar urma să primească doar 321 de lei, existând șase zile libere pentru elevi în această lună.

Citește și: Vești bune pentru elevi! Aceștia vor putea primi de la stat 5000 de lei și un stimulent lunar de 3000 de lei

În luna octombrie elevii beneficiază de patru zile libere, astfel că în urma unui calcul s-a ajuns la suma de 405 lei, cu 80 de lei mai mult față de luna septembrie.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?