Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că nici o pensie nu va scădea, iar până în septembrie toate dosarele vor fi evaluate.
Toate dosarele de pensie vor fi evaluate până în septembrie
Potrivit președintelui Casei de Pensii, Daniel Baciu, nicio pensie nu va scădea în perioada următoare.
Conform acestuia "în urma acestui proces de recalculare nicio pensie nu va scădea", iar "pensiile care au un cuantum inferior, cu același număr de puncte, vor crește la același nivel ca pensiile care au un cuantum mai mare".
“Recalcularea se va face după ce vom avea toate aceste dosare evaluate”
Daniel Baciu a declarat că: "Acest proces de evaluare este unul premergător recalculării tuturor dosarelor de pensie aflate în plată, care se va face în baza noii legi a pensiilor privind sistemul
Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizăm acest proces de evaluare, care este foarte important.
Urmărim două lucruri foarte importante: în primul rând, corectăm toate dosarele aflate în plată, separăm stagiile de cotizare contributive şi necontributive, pentru că noul act normativ va avea o nouă componentă de
contributivitate față de ce avem în prezent (…).Avem deja angajați, 1.000 de oameni lucrează special pentru această operațiune. În momentul de față, numărul total de dosare de evaluat este undeva la 4,7 milioane și ne apropiem de 3,5 milioane de dosare evaluate.
Recalcularea se va face după ce vom avea toate aceste dosare evaluate.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În urma acestui proces de recalculare nicio pensie nu va scădea.
Noi urmărim să ajustăm aceste pensii pentru că de-a lungul timpului s-a creat o serie de inechități în sistemul public de pensii şi aici mă refer în special la faptul că actuala lege a fost modificată de foarte multe ori în ultimul timp și avem persoane aflate în plată care au calculată pensia pe diferite acte normative de-a lungul timpului, astfel încât la aceeași contributivitate, practic la același număr de puncte există cuantumuri de pensie diferite.
Noul act normativ exact asta urmărește, să reajusteze pensiile, pe același număr de puncte să avem același cuantum de pensie, pe aceeași contributivitate să avem aceeași pensie în plată.
Pensiile care au un cuantum inferior, cu același număr de puncte, vor crește la același nivel ca pensiile care au un cuantum mai mare (…)”
Cum se calculează vârsta de pensionare
Potrivit Legii nr. 156/1998, dreptul la pensie pentru limită de vârstă, se acordă dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile privind vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare.
Citește și: Luni, 24 aprilie, apare o nouă monedă în România. BNR a făcut anunțul
De asemenea, începând cu 1 iulie 2017, pentru bărbați a fost stabilită vârsta standard de pensionare de 62 de ani 04 luni şi a crescut în fiecare an la 1 iulie cu 4 luni şi constituie 63 de ani de la 01.07.2019, iar pentru femei a fost stabilită vârsta de pensionare de la 01.07.2017 de 57 de ani 06 luni şi crește în fiecare an la 1 iulie cu 6 luni până va constitui 63 de ani către anul 2028, iar pentru femeile care au născut şi educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii se aplică vârstele standard de pensionare prevăzute pentru femei, diminuate cu 3 ani.
Stagiul de cotizare, conform art.42 in aceiași lege, de la 1 iulie 2018 pentru bărbați constituie 34 de ani, pentru femei de la 01.07.2017 a fost stabilit de 30 de ani 6 luni, care de asemenea crește cu 6 luni în fiecare an la 1 iulie până va constitui de la 1 iulie 2024- 34 de ani.
În prezent, pensiile din țara noastră, deci și cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actuala legislație trebuia înlocuită de câțiva ani, dar Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, care stabilește noile reglementări, a fost amânată din nou, de data aceasta pentru 2024.