Anunț important despre salarii și pensii! Ce se va întâmpla cu acestea în luna septembrie

Author: Diana Ghita

Simona Bucura-Oprescu este hotărâtă să adopte măsuri care să sprijine piața muncii

Sursa: shutterstock.com; Inquam Photos

Ministrul Muncii a comunicat ultimele acțiuni menite să susțină piața muncii, având ca rezultat stabilirea unor niveluri adecvate pentru pensii și salarii.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a transmis faptul că se va emite un ordin care prevede prelungirea standardelor ocupaționale.

Citește și: S-a făcut anunțul mult așteptat de pensionari! Cu cât se vor mări pensiile?

Ce anunț face ministrul Muncii vizavi de salarii și pensii

Ordinul pentru prelungirea standardelor ocupaționale reprezintă o măsură pe termen scurt.

Acesta este menit să prevină o posibilă criză în ceea ce privește formarea constantă a personalului. De asemenea, respectivul ordin are ca scop garantarea unor salarii și pensii adecvate.

Simona Bucura-Oprescu a argumentat că adoptarea acestui decret derivă din intenția de a stabili reguli transparente menite să susțină piața muncii din țara noastră:,, o soluţie imediată pentru prevenirea unei posibile crize pe piaţa formării continue de personal”.

De asemenea, ministrul Muncii a adus în prim-plan faptul că, pe termen lung, este necesară reevaluarea legislației şi a anumitor norme.

,,În urma discuţiilor aplicate de azi (vineri n.r.) am agreat ca Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Educaţiei să emită un ordin comun prin care actualele standarde ocupaţionale să fie prelungite până la data de 31 decembrie 2024, în condiţiile în care acestea îşi încetau valabilitatea la 1 septembrie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024, după caz.

Este nevoie de o soluţie imediată pentru prevenirea unei posibile crize pe piaţa formării continue de personal, iar pe termen lung este nevoie de revizuirea legislaţiei şi a unor standarde pentru ca sistemul să devină funcţional şi practic.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Vom continua să lucrăm împreună pentru a stabili obiective, un calendar clar de dialog şi resurse pentru a avea o piaţă a muncii cât mai competitivă şi mai adecvată cerinţelor actuale”,

a susținut Simona Bucura-Oprescu, potrivit romaniatv.net.

Citește și: Schimbarea ce va avea loc în cadrul Caselor teritoriale de Pensii. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii

Ce s-a decis în urma întâlnirii cu Blocul Național Sindical

Vineri, 25 august, ministrul Muncii s-a întâlnit cu reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor, Ministerului Educației, Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene, și Autorității Naționale de Calificare.

După discuții, Blocul Național Sindical (BNS) a transmis că va fi emis un ordin comun al miniștrilor Muncii și Educației, având scopul de a prelungi termenul pentru eliminarea standardelor ocupaționale până la 31 decembrie 2024.

,,În urma întâlnirii, s-a luat decizia emiterii unui ordin comun al miniştrilor Muncii şi Educaţiei prin care să fie prorogat termenul de eliminare a  standardelor ocupaţionale până la data de 31 decembrie 2024.

De asemenea, s-a stabilit înfiinţarea unui grup de lucru, începând cu luna septembrie, aflat în coordonarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, care să realizeze un plan de măsuri pentru a îmbunătăţi cadrul de reglementare a pieţei de formare a adulţilor din România”, după cum se arată în comunicatul BNS.

Citește și: Este vestea zilei pentru seniori! Ce se întâmplă cu aceste pensii? Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a făcut anunțul