Anunț important din partea Casei de Pensii: Trei tipuri de pensii nu beneficiază de nicio mărire în 2024. Care sunt acestea

Author: Diana Ghita

Ce pensii nu se majorează în 2024

Sursa: shutterstock.com; pexels.com

Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice au precizat ce pensii si indemnizații vor rămâne la aceeași valoare, fără a li se aplica măririle.

În luna ianuarie pensiile românilor au crescut cu 13,8%, însă unii cetățeni nu au beneficiat de aceste măriri. În acest sens, cei de la Casa de Pensii au venit cu explicații.

Ce pensii nu se măresc în 2024

Tipurile de pensii asupra cărora nu a fost aplicată majorarea sunt cele: speciale, pentru activitate artistică și pentru cei persecutați din motive etnice.

Pensiile speciale vor sta pe loc și în urma recalculării de pe 1 septembrie, întrucât măsurile noii legi a pensiilor se aplică doar pensiilor obișnuite, tocmai pentru a remedia inechitățile din sistemul de pensii, unde există diferențe foarte mari între sumele primite de pensionari.

„De aceea, avem mărirea de 13,8% de la 1 ianuarie 2024 şi de la 1 septembrie recalcularea pensiilor. Prin recalculare, pensiile mici vor creşte, iar cele mari vor stagna.

Oamenii au ieşit la pensie pe diferite legislaţii. Sunt mult prea multe inechităţi şi asta încercăm, prin noua lege a pensiilor, finalizată anul acesta, încercăm să închidem aceste inechităţi”, 
transmitea premierul Marcel Ciolacu, în urmă cu ceva timp, citat de România TV.

Citește și: Schimbări semnificative pentru pensionari. Ce se întâmplă cu biletele pentru tratament balnear în 2024

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

De ce nu se măresc aceste pensii

Casa de Pensii a venit cu explicații pentru pensiile celor persecutați din motive etnice, în timpul unor regimuri instaurate la noi în țară, declarând pentru evz.ro că:

„Prin derogare de la prevederile art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, republicată, cu modificările și completările aduse prin Legea nr.

154/2021, drepturile stabilite potrivit art. 3.1 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările aduse prin lege, se acordă și se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2025”.

Citește și: Ce trebuie să faci pentru a încasa pensia pe card: Formularul pe care trebuie să îl depui la Casa de Pensii

Însă, restul românilor care au contribuit la sistemul public de pensii, chiar și cei care au dreptul la indemnizație socială, și-au primit pensiile majorate cu 13,8%.

Cu același procent s-au mărit și pensiile de invaliditate, dar și cele de urmaș.

Aceasta nu este singura majorare de care vor beneficia pensionarii, întrucât, după recalcularea din septembrie, prevăzută de noua lege, pensiile multora se vor mări în mod semnificativ.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.