În total, 410 mii de elevi așteaptă să primească ajutorul financiar. Toți școlarii care vor beneficia de tichetele educaționale provin din familii aflate în situații vulnerabile, de aceea sunt sprijiniți de către stat.
Când vor intra tichetele educaționale
Părinții au putut înainta cererile pentru voucherele educaționale până pe 26 noiembrie, după ce termenul a fost extins printr-o modificare adusă ordonanței de urgență nr.
După finalizarea listelor de beneficiari, acestea vor ajunge la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a fi aprobate.
Conform ordonanței de urgență, listele sunt întocmite prin intermediul „aplicației informatice dezvoltate în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale”. Acestea sunt generate după ce unitățile de învățământ introduc în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (S.I.I.I.R) datele din cererile depuse de părinți.
Ordonanța de urgență impune ca listele cu destinatarii finali să fie finalizate în maximum 5 zile calendaristice de la expirarea termenului de depunere a cererilor pentru tichete. Asta ar însemna că acest demers a fost deja finalizat, întrucât perioada expusă în ordonanță a luat sfârșit pe 1 decembrie.
Surse ale Edupedu precizează că voucherele educaționale, sub formă de carduri, vor fi trimise, deja încărcate, în cursul acestei luni.
Mai exact, se preconizează că banii vor ajunge la elevi până la mijlocul lui decembrie.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Suma alocată unui școlar este de 500 de lei, iar aceștia vor fi virați într-o singură tranșă.
Toți cei eligibili pentru acest ajutor financiar vor primi carduri noi, care vor fi valabile timp de 5 ani de la emiterea lor.În ce condiții sunt oferite tichetele educaționale
Pentru a verifica dacă vor primi tichetele educaționale, părinții și copiii pot accesa listele finale prin aplicația informatică specială.
Ajutoarele vor fi distribuite beneficiarilor prin intermediul instituțiilor de învățământ, fiecare putând să-și ridice voucherul de la orice unitate afiliată care se află pe raza domiciliului lor. Cei aflați în imposibilitatea de a se deplasa vor primi la domiciliu respectivele ajutoare.
Eligibilitatea pentru tichetele educaționale, pe suport electronic, este stabilită prin câteva criterii expuse în ordonanța de urgență 83/2023.
Conform acestora, cei ce au dreptul la sprijinul financiar sunt:- elevii care fac parte din învățământul de stat primar și gimnazial, care sunt înscriși la cursuri de zi și care provin din familii ale căror membri nu încasează venituri nete de peste 1.500 de lei;
- preșcolarii care învață la stat și care se încadrează în următoarele condiții:
- venitul lunar pe membru de familie să nu depășească suma de 633 de lei;
- să aibă vârsta minimă de 3 ani, împliniți în decursul anului școlar;
- să aibă vârsta maximă de 6 ani, împlinită după data de 1 septembrie a anului școlar în curs.
Citește și: Vești bune pentru elevii din România! Află cum poți primi suma de 500 de lei pentru copilul tău