Anunț important pentru elevi! Noua structură a anului şcolar a fost publicată în Monitorul Oficial. Câte vacanțe vor avea elevii?

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 23 iul 2022, 05:55
Structura an scolar 2021 a fost modificata

Structura anului școlar 2021 a fost modificată și publicată în Monitorul Oficial. Elevii vor beneficia de două vacanțe de Paște.

Guvernul a aprobat noua structură a anului şcolar  prin publicarea în Monitorul oficial. Conform noii scheme, numărul săptămânilor de cursuri va fi redus de la 34 la 33 de săptămâni. Eevii din învăţământul profesional şi tehnic vor avea 36 de săptămâni în loc de 37. De asemenea, elevii se vor bucura de două vacanţe de Paşte.

Noua structură a anului şcolar, publicată în Monitorul Oficial

Potrivit ordinului de ministru, se vor putea organiza activități educative la grădiniță, cu prezență fizică, chiar și pe perioada vacanțelor. Elevii de clasa a VIII-a și elevii de la liceu, se va permite, de asemenea, organizarea unor astfel de activități, în localitățile cu un indice de infectare de până la 6 la 1.000 de locuitori, potrivit edupedu.ro. 

„Școala altfel” se va putea organiza până pe 2 aprilie.

Școlile profesionale vor putea organiza activități de instruire practică, în această perioadă.

Citeste si: Raed Arafat a anunțat când se vor ridica restricțiile! Valul trei al pandemiei va fi ultimul prag cu măsuri pentru români. Ce trebuie să știe toți românii

Modificările aduse la structura anului școlar

Elevii de clasa a VIII-a  vor beneficia de  două vacanțe de Paști și anume între 2-11 aprilie, prima și între 30 aprilie – 9 mai, a doua.

Ei vor face cursurile online, între aceste date, apoi vor reveni fizic la cursuri între 10 mai și 11 iunie. În data de 11 iunie aceștia vor lua vacanță, iar pe 22 iunie încep probele scrise de la Evaluarea națională 2021.

Elevii din anii terminali, clasele a XII-a şi a XIII-a vor avea parte de o situație similară. Elevii vor avea două vacanțe de Paști: între 2-11 aprilie și între 30 aprilie – 9 mai.

Între aceste perioade vor face cursuri online, cu revenire la cursuri fizice între 10 mai și 4 iunie.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe 4 iunie vor intra în vacanța de vară, iar pe 28 iunie încep probele scrise de la Bacalaureat 2021. Probele de competențe se vor echivala la fel ca anul trecut.

În ceea ce privește gupele de grădiniță și toate celelalte clase (pregătitoare, I, a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a) anul școlar are o vacanță de o lună în perioada 2 aprilie – 4 mai și cursuri în perioada 5 mai – 25 iunie.

Citeste si: Schimbare radicală în programa școlară! Când se va susține Evaluarea Națională 2021? Ministrul Educației a venit cu o nouă propunere. Ce se va întâmpla cu vacanța de vară

Vacanţa de vară, mai scurtă cu se scurtează cu două săptămâni

Anul acesta, vacanța de primăvară va fi mai lungă cu două săptămâni, respectiv 2 aprilie – 4 mai, deoarece vom avea un vârf al ratei de infectare cu coronavirus exact în această perioadă. Cursurile se vor prelungi, însă, cu două săptămâni, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„Ne uităm cu toții la evoluția epidemiologică, din păcate nu este foarte greu de intuit că vom avea un vârf al ratei de infectare exact în luna aprilie. Dacă vom avea un vârf al ratei de infectare cred că este ușor de anticipat că nu vor fi prea multe locuri deschise în care să meargă (elevii în vacanță, n.r.). Școala se prelungește cu două săptămâni, vacanța, de asemenea, se prelungește cu două săptămâni, luna aprilie aveam oricum vacanța de Paște catolic și vacanța de Paște ortodox.

Citeste si: Anunţ oficial pentru toţi elevii şi profesorii! Se modifică structura anului școlar? Sorin Cîmpeanu: "Trebuie să ne adaptăm rapid"

Aceste două săptămâni de vacanță ar fi putut să fie două săptămâni de învățământ online. Dacă ar fi fost învățământ online, atâta vreme cât toată lumea e supărată pe învățământul online pentru că unii nu au tablete, alții nu au acces la internet, alții nu au profesori pregătiți, alții nu au profesori disponibili, această perioadă de învățămân online ar putea fi înlocuită cu prezența fizică. Punem în balanță aceste două variante. În felul acesta s-au judecat lucrurile. Pe de altă parte, dacă nu ar fi fost adoptată această variantă, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, aexplicat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Subiecte simulare Evaluarea Națională 2021, proba de matematică. Barem de corectare conform edu.ro. Cum se rezolvau exercițiile și problemele