Cadrele didactice care oferă meditații, persoanele care prestează servicii de înfrumusețare și întreținere corporală, dar și cele care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor vor fi supuse unui control fiscal, informează cancan.ro.
Controalele fac parte dintr-un proiect pilot al ANAF, de stimulare a persoanelor să declare veniturile voluntar. Concret, ANAF va desfășura trei proiecte pilot de stimulare a conformării voluntare, dedicat persoanelor fizice, Agenția Națională de Administrare Fiscală propunându-și prin acestea să educe și să informeze contribuabilii despre obligațiile fiscale.
Toate persoanele care înregistrează venituri trebuie să le declare și să achite un impozit pe venit potrivit legii. Iată categoriile de persoane care sunt vizate de proiectele pilot ale ANAF de conștientizare a obligațiilor fiscale:
– cadre didactice și alte persoane ce pot obține venituri din meditații
– persoane care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor
– persoane fizice care realizează venituri din prestarea unor activități de înfrumusețare și întreținere corporală
Un număr mic de persoane din rândul celor enumerate mai sus depune declarații fiscale pentru veniturile respective și plătește impozitul pe venit aferent.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Proiecte pilot ANAF pentru ca noi categorii de persoane să declare veniturile și să plătească impozitul aferent
Proiectul “Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ” urmărește identificarea unor instrumente de lucru în zona conformãrii voluntare în cazulcadrelor didactice și a altor persoane care prestează servicii de meditații, care să aducă eficiență și rezultate satisfăcătoare, în vederea
replicării pe o scară mai largă, pe un termen mediu și lung. Într-o primă etapă proiectul se desfășoară în județele Cluj și Sibiu, a anunțat ANAF.Proiectul “Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din cedarea folosinței bunurilor” este un proiect pilot desfășurat la nivelul județelor Brașov și Constanța. Proiectul își propune să prevină și să reducă fenomenul de sub-declarare, de nedeclarare a veniturilor din chirii/cedarea folosinței bunurilor și de neînregistrare în scop fiscal.
Proiectul “Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală” se va desfășura la nivelul municipiului București (Sectoarele 1 și 3) și al județului Ilfov .Proiectul își propune să crească gradul de informare a contribuabililor care realizează sau care intenționează în viitor să realizeze venituri din activități de înfrumusețare și întreținere corporală.
O informare activă va conduce la creșterea nivelului de conștientizare a obligațiilor fiscale ce derivă din obținerea unor astfel de venituri și va reduce riscul neconformării în cazul unor controale sau inspecții fiscale.ANAF urmează să trimită informări către categoriile respective de persoane pentru ca acestea să ia la cunoștință că sunt obligate de lege să depună declarații fiscale pentru aceste venituri și să plătească impozitul aferent.