Anunț important pentru români! Cine poate primi pensie și salariu în același timp?

Author: Marina Ionescu

Anunț important pentru români! Cine poate primi pensie și salariu în același timp?

Sursa: Pexels.com

Iată ce români beneficiază de pensie și salariu în același timp!

Sute de români din Botoșani au primit pensie și salariu în același timp. Însă, acest lucru nu va mai fi posibil în viitorul apropiat.

Citește și: Veste bună pentru milioane de pensionari! Din octombrie, aceștia vor încasa mai mulți bani. Despre ce sume este vorba

Anunț important pentru români! Cine poate primi pensie și salariu în același timp?

Potrivit Botoșăneanul, mai mulți pensionari din Botoșani beneficiază de pensie și salariu în același timp, ei fiind angajați la stat. Cu toate că au atins vârsta standard de pensionare, aceștia continuă să lucreze în sistemul bugetar.

De asemena, foști militari și foști polițiști sunt activi în instituțiile statului, dar nu apar înregistrați la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), aceste categorii profesionale nefiind incluse în sistemul public de pensii.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a declarat că în acest moment au în evidență 416 persoane care cumulează pensia și salariul în același timp.

Citește și: Pensiile urmează să fie mărite. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță că: „Ne dorim o creștere care să se simtă”

„Este o lege dată recent care va interzice în sistemul public cumularea pensiei cu salariul, bineînțeles cu anumite derogări care s-au stabilit în momentul în care s-a dat legea respectivă.

La o primă informare pe care am cerut-o de la Casa Județeană de Pensii, avem în evidențele lor un număr de 416 persoane care cumulează pensia cu salariul, mai puțin persoanele care au ieșit la pensie din sistemul MAI și din sistemul MApN ”, a declarat, joi, Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

„Sunt și unități de stat care nu au actele la Botoșani, cum e ANAF-ul, care este la Iași sau la București și noi nu putem accesa baza de date.

În rest, situația vizează pe cei din sistemul public care cumulează pensia cu salariul. La ceilalți evidențele sunt la Direcția Financiară a Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, au case separate de pensii, la București”, a zis, la rândul său, Ioan Buzilă, director general al CJP Botoșani.

Citește și: Lista localităților unde românii se pot pensiona mai devreme

Pe data de 29 iunie 2023, Camera Deputaților a votat în calitate de for decizional, 215 de voturi PRO, trei voturi CONTRA şi 49 de abţineri, legea care interzice cumulul pensiei cu salariul, însă există câteva expecții, respectiv:

 

  • persoane alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică şi cele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţia României;
  • profesorii;
  • persoanele angajate cu ora să aibă grija de bătrani;
  • asistenții maternali;
  • beneficiarii de pensii de urmaş şi beneficiarii de pensie de invaliditate gradul III cu drept de muncă;
  • medicii și asistenții;
  • preoţii și artiștii;
  • membrii Academiei Române;
  • cei care lucrează în autorități autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM, ANRE).