Anunț important pentru români! Crește vârsta de pensionare! Se majorează cu șase luni pe an

Author: Diana Tilă

Vârsta de pensionare va crește cu 6 luni în fiecare an. Iată ce categorie de români este vizată.

Schimbări importante în ceea ce privește vârsta de pensionare! Schimbările sunt prevăzute  pe o perioadă de 10 ani și presupun creșterea vârstei de pensionare, dar și reducerea cuantumului pensiilor, în raport cu veniturile brute.  

Citește și: Vestea zilei pentru pensionari! Premierul Nicolae Ciucă anunță până când vor primi românii vulnerabili ajutorul de 250 de lei

Anunț important pentru români! Crește vârsta de pensionare! Se majorează cu șase luni pe an

Autoritățile au anunțat că vârsta de pensionare va crește etapizat. În plus, pensiile nu vor fi mai mari decât salariul luat în mână, nu va mai fi permis să iei o pensie specială după doar câțiva ani de muncă într-un anumit domeniu.

Pensia pentru vechime va scădea în proporție, de la 80% din venitul brut, cât este în prezent, până la 65%. Tot

etapizat, va scădea cu 1,5% în fiecare an.

De asemenea, vechimea crește la 30 de ani, pentru toate categoriile, dar vechimea obligatorie în domeniul care oferă pensia specială va ajunge 20 de ani.

Citește și: Ce prevede reforma pensiilor speciale. Regulile vor fi schimbate în următorii zece ani

Totodată, beneficiile pentru românii care lucrează mai mult de 30 de ani cresc procentual cu 1% până când ajung la 75%, iar perioada din care se calculează o medie, din care se face acea pensie specială, va fi 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani de activitate.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ce prevede reforma pensiilor inclusă în PNRR: crește vârsta de pensionare, formula de calcul va fi schimbată

Luni, 7 noiembrie, Guvernul României a prezentat în Planul Național de Redresare și Reziliență, trimis oficial luni la Bruxelles, reforma sistemului de pensii din România, precum și pașii care urmează să fie parcurși. Potrivit documentului transmis Comisiei Europene, creșterea vârstei de pensionare va fi voluntară, va fi propusă o nouă formulă de indexare a pensiilor și va fi modificată pensionarea anticipată. Astfel, vor putea ieși la pensie cei care au realizat un stagiu complet de cotizare de 43 de ani, cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare. Legea ar urma să intre în vigoare la finalul anului 2023, potrivit RomâniaTV.

„Sistemul de pensii va fi reformat, refăcut și pus pe baze solide. În fiecare an sume tot mai mari  sunt transferate de la bugetul de stat la bugetul de pensii: 2,5 miliarde lei în 2019 – 12,4 miliarde lei în 2026. Soluții există, dar refuzăm să avem un dialog onest cu românii și nu facem decât să accentuăm dezechilibrele pe seama viitorului copiilor noștri. Trebuie să avem curajul să le spunem părinților noștri că ceva trebuie să se schimbe. Reforma sistemului de pensii pe care ne-o asumăm prin PNRR înseamnă soluții de redresare treptate, responsabile, astfel încât investițiile masive din PNRR în autostrăzi, în păduri noi plantate, în reducerea abandonului școlar și toate celelalte, astfel încât toate aceste investiții să nu fie apoi risipite în sisteme dezechilibrate. Creșterea pensiilor părinților noștri nu va mai sta în pixul vreunui ministru, nu ne vom mai fura căciula unii altora, pensiile vor crește predictibil conform unei formule bazate pe creșterea economică. Vom reajusta pensiile speciale și măririle viitoare vor avantaja pensiile mai mici, astfel încât să nu mai existe nedreptățile flagrante pe care le avem în prezent între pensionari”, scrie ministrul Cristian Ghinea, în preambulul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Citește și: Românii cu pensii mici pot primi 4000 de lei în luna ianuarie. Anunțul a fost făcut de Marcel Ciolacu

Ce s-a angajat Guvernul să facă referitor la pensii:

 

  • Transmiterea către Parlament a noii legi privind sistemul de pensii, înlocuind toate prevederile negative ale Legii nr. 127/2019 (inclusiv cele referitoarea la perioada fixă de contributivitate de 25 de ani), si propunând o nouă formulă de indexare bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivității care să asigure sustenabilitate fiscală și să nu mai permită creșteri ad-hoc.
  • Eliminarea indicelui de corecție.
  • Creșterea mai rapidă a pensiilor mici cu menținerea anvelopei totale în raport cu PIB, astfel încât indicatorul de sustenabilitate pe termen mediu și lung să nu indice un risc ridicat,
  • Modificarea pensionării anticipate.
  • Stimularea continuării vieții active și creșterea voluntară a vârstei de pensionare și asigurând sustenabilitatea fiscală a Pilonului II printr-o creștere a contribuțiilor în linie cu prevederile Strategiei Fiscal-Bugetare.
  • Ministerul muncii va finaliza legea în prima parte a anului 2022 și o va trimite în Parlament.
  • Aprobarea de către Parlament a noului cadru legislativ (eventualele modificări aduse proiectului de lege inițial de către Parlament care ar duce la creșterea cheltuielilor cu pensiile în raport cu PIB-ul vor fi compensate de Guvern cu măsuri concrete de a crește veniturile bugetare pentru a acomoda aceste creșteri). – Q4 2023.
  • Toate dosarele de pensii recalculate – Q4 2022.
  • Aprobarea de către Parlament a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale – Q4 2022.
  • Aprobarea legislației necesare pentru asigurarea sustenabilității Pilonul 2 pensii – Q1 2022.