Anunț important pentru români! Rămâi fără bani de la stat dacă faci acest lucru! Intră în vigoare din luna aprilie

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 05 ian 2024, 00:45

Persoanele care refuză de două ori un loc de muncă vor rămâne fără ajutor social

Sursa: https://pixabay.com/

Sitemul de ajutoare sociale va suferi mai multe modificări importante.

Regulile acordării ajutoarelor sociale au suferit mai multe schimbări importante. Care sunt principalele modificări?

Persoanele care refuză de două ori un loc de muncă vor rămâne fără ajutor.
[Sursa: https://pixabay.com/]

Persoanele care refuză de două ori un loc de muncă vor rămâne fără ajutor social

Termenul de intrare în vigoare a legislației privind venitul minim de incluziune a fost stabilit, prin Legea 56/2023, pentru 1 aprilie 2023. Ajutoarele sociale actuale rămân însă valabile până în 2024. Acest lucru înseamnă că ajutoarele sociale deja stabilite se mențin în plată și după aprilie 2023.

Astfel că,  s-a stabilit că, din 1 ianuarie 2024, nivelul venitului minim de incluziune, respectiv al componentelor acestuia, se actualizează cu rata medie a inflației pentru anul 2022. Ceea ce înseamnă că s-a stabilit o primă majorare, pentru că, potrivit Legii 196/2016, nivelul venitului minim de incluziune se va majora anual, din oficiu, începând cu luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.

Citește și: Vești bune pentru angajații din sistemul privat! Cine sunt românii care vor beneficia de vouchere de vacanță

Dacă din calculul ajutorului de incluziune rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, urmează să fie acordat un ajutor de 50 de lei. În plus, a fost redefinită o categorie de potențiali beneficiari de venit minim de incluziune. Mai exact, este vorba despre persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani necăsătorite, divorțate sau văduve și care trăiesc în locuința de domiciliu sau de reședință ori sunt găzduite, pe perioadă nedeterminată, într-un serviciu social cu cazare (înainte nu se preciza că este vorba despre persoanele singure).

Se reunește venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei într-un singur ajutor

Regulile acordării ajutoarelor sociale au suferit mai multe schimbări importante.
[Sursa: https://pixabay.com/]

Conform Legii 196/2016, se reunește venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei într-un singur ajutor: venitul minim de incluziune.

Venitul minim de incluziune se compune din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:

 

- ajutorul de incluziune;

- ajutorul pentru familia cu copii.

 

În vară a fost eliminată dubla raportare a venitului minim de incluziune atât la indicatorul social de referință (ISR), cât și la o valoare nominală exprimată în lei, lucru ce făcea dificilă interpretarea corectă a prevederilor Legii 196/2016. Mai exact, valoarea venitului minim de incluziune se exprimă acum doar în lei, nu și în raport cu ISR, ca înainte.

O altă schimbare importantă este:

- majorarea nivelului maxim al venitului minim de incluziune de la 260 de lei/ adult (cât era înainte) la 275 de lei/ adult, în cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social), și de la 300 de lei/ adult (anterior) la 400 de lei/ adult, în cazul persoanelor de peste 65 de ani, respectiv de la 600 de lei/ adult la 700 de lei/ adult, în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocație pentru susținerea familiei);

- majorarea veniturilor primite în baza unui contract de muncă, raport de serviciu sau a altei forme legale de angajare care nu se iau în calcul pentru stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei în limita a 500 de lei/familie, față de 400 de lei, cum era anterior.

Citește și: Tichete culturale 2023: Tichetele culturale se vor majora din luna aprilie. Iată care este suma pe care o primesc românii

Ajutorul pentru familia cu copii, se acordă, potrivit legii, astfel:

- pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:

- 107 lei, pentru familia cu un copil;

- 214 lei, pentru familia cu doi copii;

- 321 de lei, pentru familia cu trei copii;

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

- 428 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.

* pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:

- 120 de lei, pentru familia cu un copil;

- 240 de lei, pentru familia cu doi copii;

- 360 de lei, pentru familia cu trei copii;

- 480 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.

* pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:

- 85 de lei, pentru familia cu un copil;

- 170 de lei, pentru familia cu doi copii;

- 255 de lei, pentru familia cu trei copii;

- 340 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.

* pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:

- 110 lei, pentru familia cu un copil;

- 215 lei, pentru familia cu doi copii;

- 325 de lei, pentru familia cu trei copii;

- 430 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.

Totodată, acordarea ajutorului social se prelungește cu șase luni, în toate situațiile în care persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social se angajează (cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu) pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni consecutive.

Mai exact, persoanele care refuză de două ori cererile de muncă sezonieră venite din partea primăriei de care aparțin, beneficiarii ajutorului de incluziune apți de muncă vor rămâne fără acest ajutor.

Sursă: avocatnet.ro