Anunț important pentru români! S-a stabilit termenul limită până la care se poate cumpăra vechime în muncă

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 17 mai 2024, 02:20

Până când vor mai putea românii să cumpere ani de vechime în câmpul muncii

Sursa: Pexels.com

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență, Ministerul Muncii își propune să mărească perioada în care oamenii mai pot achiziționa vechime pentru pensie.

Termenul limită actual pentru plata vechimii este până la data de 31 august 2023.

Citește și: Se prelungește termenul de cumpărare a anilor de pensie! Cât timp mai au românii la dispoziție

Ce prevedea Ordonanța de Urgență anterioară

Conform OUG 168/2021, „plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023.

În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”.

Astfel, plata contribuției de asigurări sociale se poate face într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, până la 31 august 2023.

Dacă până la această dată nu se achită întreaga sumă datorată pentru asigurări sociale, stagiul de cotizare va fi considerat în funcție de suma plătită până atunci. 

Citește și: Românii se pot pensiona mai devreme! Prin ce metode pot ieși cetățenii mai rapid la penise

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care va fi noul termen limită până la care se poate cumpăra vechime în muncă

Proiectul de Ordonanță de Urgență al Ministerului Muncii prevede ca plata contribuției să se poată efectua până în anul 2024.

„Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2024. În situaţia în care, la data de 31 decembrie 2024, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate”,

conform proiectului de OUG.

Prin urmare, plățile pentru adăugarea de ani de vechime în muncă pot fi efectuate fie într-un singur cuantum, fie în tranșe lunare până la 31 august 2023. În cazul în care întreaga sumă datorată nu este achitată până la această dată, stagiul de cotizare va fi determinat în funcție de suma plătită până atunci.  

Persoanele interesate să achiziționeze un an de vechime vor trebui să plătească 9.000

lei începând cu acest an, datorită creșterii salariului minim la 3.000 lei brut începând din 1 ianuarie 2023. Prin urmare, cota a crescut de la 638 lei în 2020 la 750 lei în 2023.

Citește și: Cât te costă dacă vrei să-ți cumperi un an de vechime în muncă pentru pensie. În mai puțin de o lună, măsura nu va mai fi valabilă