Anunț important pentru românii afectați de scumpirea energiei electrice. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat măsurile care intră în vigoare de la 1 aprilie

Author: Bianca Hriscu

De la 1 aprilie vor intra în vigoare măsuri de protecție pentru consumatorii afectați de creșterea prețului la energie electrică 

Sursa: canva.com

Creșterea prețului la energie electrică a provocat un val de revoltă la nivelul întregii țări. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că românii afectați de scumpirea energiei electrice vor avea parte de un ajutor din partea statului începând cu 1 aprilie.

Consumatorii afectați de scumpirea energiei electrice vor fi protejați prin intemediul unor măsuri care urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie 2022. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă, acesta dând asigurări că statul se implică în gestioanarea aceste situații. 

Măsuri de protecție pentru românii afectaţi de scumpirea energiei electrice. Vor intra în vigoare de la 1 aprilie 2022

Având în vedere că majoritatea românilor se plâng că prețurile la energie electrică au explodat în ultima perioadă, facturile fiind mult mai mari decât ar fi normal, premierul Nicolae Ciucă a

anunțat că începând cu data de 1 aprilie vor intra în vigoare o serie de măsuri prin care statul își dorește să vină în ajutorul celor afectați de creșterea prețului la energie electrică.

Mai exact, de la 1 aprilie 2022, TVA-ul pentru energia electrică va fi redus la 5% în cazul celor care au un consum de până la 300 kWh. Acești consumatori vor beneficia și de compensarea certificatului vede şi a bonusului de cogenerare pentru consum. 

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că statul caută soluții pentru această problemă care afectează un număr mare de români. În acest context, premierul a convocat o ședință cu miniștrii implicați în rezolvarea acestei probleme, mai exact ministrul Finanțelor, Mediului, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului și Turismului și preşedintele ANRE.

„Românii au nevoie de garanţii privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică şi gaze naturale. În acelaşi timp, sunt necesare şi măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creşterea preţurilor la energie.

Aceste măsuri vor contribui la creşterea rezilienţei economice şi la menţinerea locurilor de muncă pentru români. Pentru garantarea eficienţei  măsurilor de protecţie a cetăţenilor- consumatori casnici-, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate.  Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi NU vor fi purtătoare de penalităţi.”, a anunțat premierul României, Nicolae Ciucă, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Ce se întâmplă cu românii care nu pot plăti facturile la energie electrică. Alternative pentru cei care riscă debranșarea de la curent

Cum vor fi protejați românii afectați de creșterea prețului la gaze naturale?

Pe lângă creșterea prețului la energie electrică, românii se confruntă și cu majorarea prețului la gaze naturale.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că este luat în calcul și acest aspect și că vor fi gândite măsuri care să vină în sprijinul românilor afectați de această problemă. Mai mult decât atât, pentru sectorul agricol și cel al industriei alimentare, deja vor fi aplicate noi măsuri de sprijin începând cu data de 1 februarie 2022, acestea urmând să fie menținute până la 1 iulie 2022. 

„În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie si le vom menține active până la data de 1 iulie. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie”, a spus Nicolae Ciucă.

Citeste si: Cu cât se scumpesc locuințele în 2022