Acum o săptămână, vaccinul AstraZeneca înregistra o eficiență de 79%, însă după revizuirea datelor procentul de eficiență a scăzut la 76%. Agenția Europeană a Medicamentului a publicat o listă cu simptomele la care ar trebui să fie atenți cei vaccinați cu serul AstraZeneca.
La ce simptome ar trebui să fie atenți cei vaccinați cu serul AstraZeneca
Cei care s-au imunizat cu serul AstraZeneca trebuie să apeleze la ajutorul medicilor dacă au dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, dureri puternice de cap sau vedere în ceață și petele mici
Acestea sunt simptome ale unei reacții adverse și ar putea indica tromboze care pot să apară în primele două săptămâni după vaccinare.
Vaccinul AstraZeneca atras atenție după înregistrarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge, iar în unele ţări s-a decis să nu administreze serul la persoanele sub o anumită vârstă.
Vaccinul AstraZeneca, scădere semnificativă a eficienței
După revizuirea datelor inițiale, s-a demonstrat o eficiență de 85% în cazurile simptomatice de coronavirus în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani și de 100% în cazurile grave ale bolii.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
La studiu au participat 32.449 de voluntari din SUA, Chile și Peru care au primit, fie două doze de AstraZeneca, fie placebo.
Vicepreședintele executiv al AstraZeneca, Mene Pangalos, într-un comunicat, a afirmat că: ” analiza principală este consistentă cu analiza provizorie publicată anterior şi confirmă că vaccinul anti-COVID-19 este înalt eficient la adulţi, inclusiv la ce de peste 65 de ani”.
Reprezentanții AstraZeneca vor să ceară autorităților americane autorizarea în regim de urgență pentru a distribui vaccinul în această țară.
Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA (NIAID), condus de doctorul Anthony Fauci, a cerut companiei AstraZeneca să lucreze împreună cu grupul de experți de la Casa Albă: ”pentru a revizui datele de eficienţă şi a garanta că aceste cifre de eficienţă mai precise şi actualizate să fie publicate cât mai repede posibil”.