Anunț important pentru românii care stau în chirie. Cine plătește reparațiile: proprietarul sau chiriașul?

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 16 oct 2023, 05:35

Anunț important pentru românii care stau în chirie. Cine plătește reparațiile: proprietarul sau chiriașul?

Sursa: pexels

Anunțul momentului pentru mii de români. Iată ce trebuie să facă persoanele care NU locuiesc la adresa din buletin!

Un spațiu închiriat poate avea nevoie de reparații, dar proprietarii și chiriașii devin nelămuriți atunci când se întreabă cine trebuie să suporte costurile. Totuși, legea spune clar.

Citește și: Impozit chirii 2023: Ce schimbări importante se aplică de la 1 ianuarie

Anunț important pentru românii care stau în chirie. Cine plătește reparațiile: proprietarul sau chiriașul?

Românii care stau în chirie trebuie să știe că în Codul Civil se arată că, în funcție de tipul reparației, finanțarea poate cădea în sarcina proprietarului (n.red. locatorul) sau a chiriașului (n.red. locatarul).

Conform Articolului 1788 din Codul Civil sarcina reparațiilor este stabilită în funcție de anumite circumstanțe:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • Alineatul 1  - „locatorul este obligat să efectueze toate reparațiile care sunt necesare pentru a menține bunul în stare corespunzătoare de întrebuințare pe toată durata locațiunii, conform destinației stabilite potrivit art. 1799 (n.red. destinația stabilită prin contract; aceasta poate fi locuință, sediu de firmă etc)”;
  • Alineatul 2  - „sunt în sarcina locatarului reparațiile locative, a căror necesitate rezultă din folosința obișnuită a bunului”.

Citește și: Persoanele care dețin mai multe locuințe nu trebuie să mai depună declarație pentru plafonarea energiei. Legea a fost modificată

Articolul 1802 din Codul Civil menționează că „în lipsă de stipulație contrară, reparațiile de întreținere curentă sunt în sarcina locatarului.”

În acest context, se poate stabili, prin contract, că reparațiile curente pot cădea în sarcina locatorului, deși, în mod normal, acestea cad în sarcina celui care folosește spațiul respectiv, notează  cursdeguvernare.ro

Reparații necesare pentru a menține bunul în stare corespunzătoare

În seria reparațiilor necesare pentru a menține bunul în stare corespunzătoare de întrebuințare se numără: "lucrările de consolidare a locuinței, la părțile comune ale imobilului, care sunt folosite de mai mulți locatari, precum liftul, reparații la acoperiș, înlocuirea ferestrelor apartamentului, înlocuirea țevilor de apă vechi, înlocuirea caloriferelor vechi, reparații la centrala ce asigură încălzirea, reparații cauzate de forța majoră sau cazul fortuit etc."

Citește și: Categoriile de persoane care sunt obligate, în continuare, să depună declarații la furnizorul de energie electrică, dacă vor să beneficieze de plafonare

De asemenea, reparațiile care cad în sarcina chiriașului sunt: înlocuirea unui bec ars, înlocuirea unei garnituri roase de la robinet, costul pentru desfundarea chiuvetei dacă scurgerea s-a blocat cu resturi de mâncare, zugrăvirea pereților în bucătărie dacă aceștia s-au îngălbenit de-a lungul timpului din cauza fumului de la gătit.

Trebuie menționat că locatarul trebuie să suporte costurile în cazul stricăciunilor care au apărut din vina lui.

„Locatarul răspunde pentru degradarea bunului închiriat în timpul folosinței sale, inclusiv cea cauzată de incendiu, dacă nu dovedește că a survenit fortuit”, arată Articolul 1822 din Codul Civil.

 

Taguri:

Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.