Românii trebuie să știe că asociațiile de proprietari trebuie să respecte prevederile GDPR sau Regulamentul european privind protecția datelo r. Din păcate, pot oricând să fie victimele controalelor din partea Autorității de Protecția Datelor – ANSPDCP. Simplu spus, șefii de asociație și administratorii sunt obligați prin lege să prelucreze doar datele strict necesare.
Este interzis să li se solicite copii ale actelor românilor care stau la bloc
„În ceea ce privește înscrierea persoanelor în cartea de imobil, art. 94 din Norme prevede că aceasta se face în baza actului de identitate, iar pentru copiii sub 14 ani, în baza certificatului de naştere. Pentru înscrierea persoanelor în cartea de imobil nu pot fi solicitate fotocopii ale actelor de identitate, certificatelor de stare civilă sau titlurilor de proprietate, normele stabilind că acestea pot fi doar verificate vizual pentru conformitate”, a precizat ANSPDCP în recentul ghid.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Documentul se referă la Normele metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
Încă din 2019, ANSPDCP a făcut controale la anumite asociații de proprietari pentru că încălcau normele pentru protecția datelor.
Una dintre cele mai frecvente probleme găsite pe atunci era că responsabilii de asociație aveau obiceiul de a le cere locatarilor copii după diferite acte de identitate, buletin, pentru a completa cartea de imobil.Având în vedere legislația de protecție a datelor personale, măsura este excesivă și ilegală.