Anunț important pentru românii care stau la casă și dețin terenuri! Ce spune noul Cod Civil

Autor: Lavinia Medrea

Ce spune noul Cod Civil

Sursa: PixaBay

Noul Cod Civil explică limitele legale exacte ale dreptului de proprietate privată, respectiv dreptul de trecere.

Proprietarii de terenuri care nu au acces la drumul public pot utiliza terenul vecinului pentru a putea intra pe acesta, conform Codului Civil

Ce spune noul Cod Civil despre dreptul de trecere 

„Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu”, se menționează în lege.

De asemenea, trecerea trebuie să aducă  „o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate”.

„Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii”, menționează Codul Civil. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Pensie 2023: Câți bani vor primi românii la pensie dacă nu au muncit nici măcar o zi în viața lor?

Conform alineatului 3,  „dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândește un alt acces la calea publică”.

Oamenii se ceartă din cauza accesului la drumul public făcut

Un bărbat a explicat că nu s-a înțeles cu vecinul lui privind dreptul de trecere, deoarece acesta nu îi permite să aibă acces la drumul public tranzitând terenul lui.

„Pentru a merge la pășunat cu animalele trebuie să trec pe terenul vecinului, care îmi interzice acest lucru. Ar trebui să trec cu animalele prin grădina de zarzavat, să ies pe drumul foarte circulat de mașini, apoi să ajung la izlaz. Cum să procedez?”, a declarat bărbatul. 

Citește și: Lista localităților din România unde oamenii pot ieși mai devreme la pensie, din cauza poluării

Valeriu Stoica a scris în cartea sa (n.r.: „Drept civil. Drepturile reale principale”) că obligația legală nu trebuie confundată cu dreptul de trecere, fiind vorba de mai mult decât o simplă restrângere a exercitării dreptului de proprietate privată.

Conform legii, atunci când există o neînțelegere legată de terenul pe care urmează să se facă trecerea către drumul public, este necesară o expertiză care să decidă fondul cel mai puțin împovărat de trecerea exercitată de proprietarul fondului înfundat, conform capital.ro.

 

Taguri: