Anunț important pentru românii care vin din Italia. Măsura a intrat în vigoare pe 3 ianuarie 2021

Author: Bianca Hriscu
Reguli noi pentru persoanele care se întorc din Italia
Sursa: unsplash

Autoritățile au actualizat lista țărilor și teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Ce se întâmplă cu românii care vin din Italia în perioada următoare?

Pentru a preven i răspândirea noului coronavirus în comunitate, autoritățile au decis ca persoanele care se întorc din țările aflate pe lista „galbenă” să rămână în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Ce țări se află pe această listă?

Noi reguli pentru persoanele care se întorc din Italia

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat se modifică în mod constant, în funcție de creșterea numărului de cazuri noi de coronavirus.

Astfel, dacă înainte de sărbătorile de iarnă Italia nu se mai afla pe lista „galbenă”, iar persoanele care se întorceau în România din această țară nu mai erau nevoite să stea în carantină, acum, lucrurile s-au schimbat.

Citeste si: Atenționare de călătorie. Românii care ajung în această țară trebuie să stea în carantină timp de 10 zile

Italia a fost reintrodusă pe această listă „galbenă”, ceea ce înseamnă că toate persoanele care se întorc în România trebuie să stea în carantină timp de 14 zile.

În cazul în care decid să se testeze pentru coronavirus în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul este unul negativ și nici nu prezintă simptome specifice noului coronavirus, atunci persoanele venite din Italia și din restul țărilor aflate pe lista „galbenă” pot ieși din carantină în a 10-a zi. Mai mult, persoanele care se întorc din țările cu risc epidemiologic ridicat, dar care au avut COVID-19 în ultimele 90 de zile nu mai sunt obligate să stea în carantină. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În prezent, pe lista „galbenă” se află 43 de țări, potrivit digi24.ro. Italia a fost reintrodusă pe listă, alături de Germania sau Turcia, dar și Republica Moldova, Statele Unite sau Israelul sunt catalogate drept zone cu risc epidemiologic ridicat. 

Persoanele care trebuie să se carantineze trebuie să știe că o pot face atât la domiciliu, cât și la o altă locație declarată.

În cazul persoanelor care vin dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, locul unde a fost descoperită noua tulpină a coronavirusului, acestea trebuie să stea în carantină sau să prezinte un test Covid-19 negativ și care să fi fost efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României.

Citeste si: Test negativ obligatoriu pentru românii care vor să treacă graniţa. Despre ce ţară este vorba

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.