Anunț important pentru toți pensionarii din România. Ce trebuie să facă seniorii pentru recalcularea veniturilor

Autor: Diana Bostan

Simona Bucura-Oprescu, anunț de ultima oră despre recalcularea pensiilor

Sursa: Pexels/ Arhivă

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, vine cu un anunț de ultimă oră pentru pensionarii de România. Ce spune despre procesul de recalculare al pensiilor.

Recent, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a venit cu un anunț de relevanță majoră pentru toți pensionarii din România. În declarațiile sale, aceasta a detaliat planurile conform cărora Casa Națională de Pensii Publice va efectua un proces de recalculare pentru fiecare pensie, subliniind astfel angajamentul guvernamental față de transparență și echitate în ceea ce privește sistemul de pensii.

Fiecare pensie va fi recalculată

Suntem aproape de momentul în care pensionarii din România vor primi în plic decizia oficială cu privire la recalcularea veniturilor lor. Vestea îmbucurătoare este că, în acest proces, nu vor fi lăsați în derivă, ci vor beneficia de un suport și o orientare adecvată pentru a înțelege modificările aduse pensiilor lor. Acest demers vine ca un semn al angajamentului autorităților de a asigura claritate și asistență în cadrul procesului de recalculare, în scopul de a menține transparența și de a facilita o tranziție fără probleme pentru beneficiarii sistemului de pensii.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a comunicat că vor exista schimbări semnificative în aplicarea legii pensiilor în septembrie 2024. Ea a subliniat că, deși a trecut mai bine de o lună de la publicarea noii legi, încă mai primește întrebări de la unii români cu privire la recalcularea pensiilor lor. Ministrul Muncii a asigurat că fiecare pensie va fi recalculată, subliniind importanța acestui aspect.

Citește și: Indemnizația pentru persoanele cu handicap grav ar urma să fie majorată: Câți bani ar urma să primească aceste persoane, potrivit OUG care a fost pusă în dezbatere publică

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”

„Vom avea un moment important al aplicării legii pensiilor – septembrie 2024. Împreună cu colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice şi colegii de la Direcţia de Asigurări Sociale din minister, acum lucrăm la finalizarea normelor de aplicare a legii 360/2023, care presupune recalcularea tuturor pensiilor românilor şi insist pe acest aspect fiindcă, cu toate că avem peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă şi pensia dumnealor va fi recalculată.

Da, dragii noștri! Fiecare pensie va fi recalculată”, a dezvăluit Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, potrivit mediaflux.

Ce trebuie să facă românii în plin proces de recalculare

În plus, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a subliniat că cetățenii români nu sunt nevoiți să întreprindă nicio acțiune în cadrul procesului de recalculare a pensiilor, accentuând că acesta se desfășoară în mod automat.

Oficialul a informat că demersul de digitalizare a dosarelor de pensii este în plină desfășurare, aducând astfel beneficii semnificative în ceea ce privește eficiența și precizia în gestionarea acestui proces complex.

„Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid”, a mai spus aceasta.

Citește și: Ce pensie primește un român după 40 de ani de muncă, față de un pensionar din Germania!

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a declarat că, după finalizarea normelor de aplicare la minister, intenționează să le discute cu societatea românească, partenerii sociali și Comisia Europeană, cu care au un acord pe jalonul 214 privind reforma sistemului public de pensii. Ea a menționat că obiectivul ulterior este finalizarea software-ului pentru recalcularea pensiilor, instruirea colegilor din casele teritoriale de pensii, urmând ca românii să înceapă să primească deciziile cu privire la recalcularea pensiilor până la sfârșitul lunii august, estimându-se că acest proces va începe undeva în luna mai a anului 2024.