Soba cu lemne ar putea fi scoasă definitiv după ce România a promis față de UE reducerea emisiilor de carbon în sectoarele de răcire și de încălzire. Totul face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
ANUNȚ IMPORTANT pentru utilizatorii de sobă cu lemne! Urmează să fie înlocuită. Iată ordinul de la UE
„Reforma va: I) clarifica cadrul de responsabilități între autoritățile centrale și locale pentru administrarea sectorului de încălzire și răcire și va extinde aplicarea Legii guvernanței corporative la operatorii de termoficare centralizată;
II) include o revizuire a legislației de asigurare a sustenabilității și trasabilității biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și a pădurilor;
Citeste si: Ce prețuri vor plăti românii la gaze în 2022. Pronosticul specialiștilor este surprinzător
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
III) diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră (diversify the energy mix in heating and cooling away from forest biomass – în original, n.r.); crește rolul prosumatorilor în producția de energie regenerabilă, inclusiv prin compensare cantitativă”, se arată în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Se încurajează instalarea de sisteme de producție de energie solară sau eoliană
Proprietarii de apartamente în blocuri și asociațiile acestora sunt sfătuiți să își instaleze sisteme de producție de energie solară sau chiar eoliană.
Citeste si: Lovitură grea pentru români! Toată lumea va avea de suferit. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Actul mai preciează că România trebuie să vină cu o nouă Strategie Forestieră Națională până în trimestrul trei al anului 2022. Strategia trebuie să hotărască ”criterii de sustenabilitate pentru utilizarea energetică a biomasei forestiere”.
Scoaterea pe bucăți a cărbunelui din sistemul energetic național
În Planul Național de Redresare și Reziliență, cel mai important lucru este scoaterea pe bucăți a cărbunelui din sistemul energetic național până în anul 2032.