Anunț îngrijorător pentru români! O nouă boală face ravagii în țara noastră. Trebuie să mergi de urgență la spital dacă ai aceste simptome

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 29 iul 2022, 05:50
Boala cumplită care seceră tot mai mulți români.
Sursa: PixaBay

O nouă boală face ravagii în România. Medicii trag un semnal de alarmă. Iată despre ce este vorba!

Medicii din Timișoara fac un apel către toți românii care prezintă mai mult de trei săptămâni simptome deosebite. Acești pacienți trebuie să meargă la un control de specialitate cât mai repede.

Boala care face ravagii în România

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara au făcut un anunț important pentru toți românii. Aceștia spun că cei care au simptome deosebite şi care persistă mai mult de trei săptămâni trebuie să meargă de urgență la controlul de specialitate, pentru că este posibil să aibă cancer bronhopulmonar. 

Pneumologul Emanuela Tudorache, atestat în endoscopie bronşică la Spitalul „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, susține că pacienţii cu cancer pulmonar ajung la spital într-un stadiu avansat al bolii, care nu mai permite decât un tratament calmant.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Vorbim despre pacienţii care tuşesc de mai mult de trei săptămâni, care au o scădere ponderală accentuată sau hemoptizie (spută cu sânge). Pacientul este internat pentru a putea realiza investigaţii complexe în vederea stabilirii unui diagnostic”, spune dr. Emanuela Tudorache.

Cum se stabilește diagnosticul

Pentru a stabili un diagnostic concret este nevoie de realizarea unei endoscopii bronşice cu biopsie, iar Spitalul „Dr.

Victor Babeş” deţine unul dintre cele mai performante aparate pentru realizarea unei astfel de investigaţii şi are o colaborare cu un laborator de anatomie patologică din Oradea, potriviit Capital.ro. 

„Avem mai multe tipuri de celule maligne (canceroase), iar pentru identificarea acestora se folosesc o serie de teste speciale, de imunohistochimie. În plus, prin intermediul unor teste genetice, oncologul poate stabili care este tipul de tratament cel mai indicat pentru fiecare caz în parte.

Un alt avantaj este acela că aceste investigaţii sunt gratuite iar rezultatele biopsiei le primim între 5 şi 10 zile. În funcţie de tipul celulei şi de stadiul bolii, putem vorbi fie de o intervenţie chirurgicală, pe care o realizează chirurgii noştri, fie de administrarea de chimioterapie sau radioterapie, terapie ţintită, imunoterapie, fie, în cazurile cele mai avansate, de terapii paliative. Este foarte important să ştim tipul celulei maligne pentru că în funcţie de aceasta se administrează tratamentul care poate ajunge şi la 7.000
de euro pe lună”,
spune pneumologul Emanuela Tudorache.

Cancerul pulmonar este al doilea cel mai răspândit tip de cancer, în Europa. Majoritatea neoplaziilor pulmonare sunt diagnosticate la pacienţi cu vârstă de peste 65 de ani. Cancerul pulmonar provoacă anual peste 1,6 milioane de decese, iar rata de supravieţuire la 5 ani este de sub 20%, conform sursei citate mai sus.