Anunț îngrijorător privind pandemia! E posibil un al 7-lea val de COVID! Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 02 mai 2023, 01:35

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat dacă există posibilitatea unui al 7-lea val Covid în România și a confirmat.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat că există posibilitatea să ne confruntăm cu un al 7-lea val de Covid în toamnă, dar a făcut apel la calm.

„E posibil și un val 7, dar nu vreau să speriem lumea, n-are niciun fel e rost. Trebuie să fim echilibrați. Important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține” , a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„În toamnă, e posibil să mai existe – și n-aș vrea să facem speculații, dar toată lumea menționează posibilitatea existenței unui nou val pandemic, spre sfârșitul anului, dacă una dintre tulpinile modificate care se transmite și mai ușor devine dominantă. Aceasta este ciclicitatea acestei infecții, ne-am obișnuit cu ea. Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susținută. Important este să nu avem cazuri grave și să oferim oamenilor asistență medicală ambulatorie și acces la antivirale în valurile pandemice” , a precizat ministrul Sănătății.

Rafila a precizat că se așteaptă la o încetinire și o stabilizare a cazurilor la jumătatea lunii august.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Peste 5.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

„5202 cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore. Menţinem acelaşi procent de 20% de persoane care se reinfectează într-un interval de timp mai mare de 90 de zile. În ceea ce priveşte gradul de ocupare al secţiilor de spital – al paturilor alocate infecţiilor cu noul coronavirus – am ajuns la un procent de 17,18 la sută, iar la terapie intensivă sunt internate 263 de persoane, reprezentând un procent de 14,69 la sută.

Creşterea este mai rapidă la numărul de persoane internate, puţin mai lentă la cazurile internate în secţiile de terapie intensivă, ceea ce indică mai degrabă o severitate mai redusă a tulpinilor circulante”, a declarat Alexandru Rafila.

Numărul deceselor asociate SarS- Cov 2 s-a triplat în ultima lună.

„Aici este o creştere care este importantă, de la 47 la 149 de decese, care nu este neaşteptată, pentru că odată cu înregistrarea unui salt al numărului de cazuri, apare şi o creştere a numărului de decese.

(…) Ne aşteptăm ca în perioada următoare acest indicator să crească în continuare” , a precizat ministrul.