Anunt oficial despre cardurile de sanatate. Ce se intampla de la 31 iulie cu toate cardurile emise

Autor: B.M.
Card de sanatate

Card de sanatate expirat: Guvernul a schimbat valabilitatea cardurilor de sanatate. Aceasta a fost prelungita cu 7 ani.

Card de sanatate expirat: Guvernul anunta prelungirea perioadei de valabilitate pentru cardurile de sanatate emise pana in anul 2014. Astfel, acestea vor putea fi folosite inca 7 ani de acum inainte. Anuntul a fost facut de şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, in cadrul unei conferinte de presa.

Se rezolva astfel o problema importanta: pe 31 iulie 2020 urmau sa expire aproximativ 4.2 milioane de carduri, urmand ca in anul 2021 sa expire alte 10 milioane de carduri.

Citeste si: Card de sanatate expirat. Ce faci in cazul in care nu mai are valabilitate

Card de sanatate expirat: cum se va prelungi valabilitatea cardurilor

Oficiali spun ca prelungirea valabilitatii cardurilor de sanatate se va face prin inlocuirea certificatelor existente in prezent in memoria acestora.

Acest lucru se va face automat, fara vreo interventie din partea utilizatorilor.

In momentul in care medicul introduce cardul de sanatate in cititor, sistemul va verifica valabilitatea certificatului. Daca acesta este expirat, certificatul va fi inlocuit automat. Noul termen de valabilitate al cardurilor va fi de 7 ani.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Atentie mare! De ce NU trebuie sa arunci cardul de sanatate expirat

Ce economii face Guvernul prin prelungirea valabilitatii

Card de sanatate expirat: prin schimbarea certificatului de e carduri Guvernul face o economie de peste 30 de milioane de euro, potrivit Adelei Cojan, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

"Solutia de prelungire a certificatelor inscriptionate pe cardurile nationale va face economii substantiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite in perioada dificila pe care o traversam, in care exista o presiune financiara suplimentara in sistemul de sanatate determinata de pandemie", a declarat Adela Cojan.

Inlocuirea certificatelor va costa Guvernul aproximativ 550.000 de lei, fata de 165 de milioane de lei, cat ar fi costat tiparirea unor noi carduri.

Citeste si: Ce se intampla cu sistemul informatic de sanatate- Cardul de sanatate se blocheaza mai des decat functioneaza

Card de sanatate expirat: ce faci daca ai pierdut cardul de sanatate

Anterior acestei hotarari de Guvern, valabilitatea cardurilor de sanatate fusese prelungita pana in data de 31.01.2021. Potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in cazul in care cardul de sanatate s-a pierdut, trebuie solicitata o adeverinta care este valabila timp de 60 de zile, adeverinta care certifica calitatea de

asigurat. In aceste 60 de zile va fi emis un nou card.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.