Anunț oficial despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, noi precizări

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 01 nov 2022, 08:05

Vasile Dîncu a vorbit despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu 

Sursa: instagram recrutare.mapn

În contextul conflictelor dintre Rusia și Ucraina, în spațiul public au apărut zvonuri referitoare la reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Ce declarații a făcut ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu?

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a fost întrebat dacă România ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu la momentul actual. Ministrul Apărării a dat asigurări că armata nu va deveni obligatorie în România, precizând și motivele pentru care nu se va întâmpla acest lucru, însă a vorbit despre un proiect care prevede introducerea stagiului militar voluntar. 

Ministrul Apărării Naţionale, informații oficiale despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu

În prezent, în România, serviciul militar nu mai este obligatoriu și, conform precizărilor făcute de ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, lucrurile nu se vor schimba în acest sens. Întrebat dacă armata va deveni obligatorie în România, în următoarea perioadă, Vasile Dîncu a precizat că, deși este o măsură văzută cu ochi buni de anumite persoane, acest lucru nu se va întâmpla. Ministrul Apărării Naţionale a precizat că România nu ar putea susține economic o astfel de măsură, având în vedere bugetul actual al Armatei.

În plus, Vasile Dîncu a subliniat că situația actuală a României nu impune reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

„În niciun caz, aceasta nu este o opţiune pentru noi în acest moment. Se discută, am discutat-o în zona comisiei de apărare din Parlament, unde mi-au pus această problemă parlamentarii noştri, mi-au pus-o şi alţi rezervişti, de exemplu în întâlnirile mele cu rezerviştii mi-au spus că ar fi necesar, din nou, să se ajungă la asta.

Însă, în acest moment, nici din punct de vedere economic şi nici din punct de vedere al nevoilor noastre nu este o opţiune pentru o decizie de genul acesta, de aceea vă spuneam că avem variante de altfel.

Acest stagiu militar obligatoriu ar trebui să însemne un buget mult mai mare al Armatei. Sigur că, dacă ar fi să fie, ar fi gândit într-un alt fel, nu ar mai fi un an şi patru luni sau nici pentru 'TR-işti' cum era înainte 9 luni, ar fi alt tip de pregătire, modernă. Deja, Armata s-a schimbat foarte mult faţă de acea perioadă. Deci, în acest moment, nu avem în niciun fel o opţiune pentru serviciul militar obligatoriu”, a declarat Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, potrivit digi24.ro.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ghid de înrolare în legiunea străină. Care sunt cerințele și de ce documente ai nevoie

Ce este stagiul militar voluntar și de ce reprezintă o alternativă la serviciul militar obligatoriu?

Serviciul militar obligatoriu nu va fi reintrodus în România, însă Ministerul Apărării Naționale (MApN) ia în calcul stagiul militar voluntar. Din informațiile oferite de Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, acesta este la stadiul de proiect și se adresează tinerilor care își doresc să facă armata.

Ministrul Apărării Naționale a precizat că încă nu au fost puse la punct toate detaliile proiectului, însă stagiile militare ar putea fi cuprinse între doi ani și trei luni, iar cei care vor dori să facă acest stagiu de pregătire militară ar putea fi recompensați și din punct de vedere financiar. 

„Nu am lansat-o încă, dar este un proiect de-al nostru, care mi se pare foarte interesant şi foarte frumos, stagiul militar voluntar.

Adică, avem o formulă pe care o vom lansa pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară şi să ştiţi că sunt mulţi. Am primit pe Facebook, după ce am vorbit despre asta, am primit sute de mesaje. Desigur, este un alt tip de armată, este o armată mai pe termen scurt, avem nevoie de specialişti. S-ar putea să fie şi stagii mai scurte şi mai multe, într-un an sau doi, sau maxim trei luni de zile, vom vedea. Este retribuit în acest timp, beneficiază... şi este şi ofertant financiar. Încercăm să optimizăm, în acest moment, aceste compensaţii financiare pe care le au voluntarii, pentru că am lansat serviciul de voluntariat şi nu am avut o foarte importantă cerere, tocmai pentru că nu era, din punct de vedere financiar, ofertant”, a adăugat Vasile Dîncu.

Citeste si: Închisoare până la șapte ani dacă refuzi încorporarea în armată! Ce categorie de vârstă este cea vizată