Anunț oficial sumbru pentru pensionari! Nu se stie cand vor primi pensiile recalculate. Ce se intampla

Author: L.S.
Actualizat: 06 sep 2020, 20:30

Anunț sumbru pentru pensionari! Recalcularea pensiilor ar putea fi pusă în pericol deoarece condițiile de muncă din Casele de Pensii lasă de dorit și este posibil ca angajații să nu facă față.

Cand vor primi oamenii banii conform recalcularii?

Un număr de 5 milioane de pensii ar urma să fie recalculate, însă totul este pus sub semnul întrebării din cauza lipsei de personal și a infrastructurii IT. Acesta este avertismentul reprezentanților Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii.

Cu siguranţă, recalcularea celor 5 milioane de dosare de pensii poate fi pusă în pericol de lipsa de personal, pentru că noi facem eforturi extraordinare ca să asigurăm activitatea în momentul acesta: colegii rămân peste program şi chiar dacă facem ore suplimentare nu avem când să le recuperăm”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii, Mihaela Dună, într-o conferinţă de presă.

Citeste si: Adevărul despre pensii iese la iveală: Nu mai sunt bani! E demonstrat oficial

Citeste si: Scade vârsta de pensionare: s-a votat! Mii de români sunt vizați

Citeste si: Adevărul despre pensii! Ce pensionari s-au bucurat de cele mai mari măriri

Nu vorbim doar de lipsa de personal, problemele sunt legate şi de infrastructura hardware şi software, atât timp cât aplicaţiile nu sunt actualizate la timp, se aşteaptă a se rezolva o speţă pe o anumită lege poate şi câteva luni, cum a fost Legea 221, s-a aşteptat aproape un an de zile după emiterea legii, în martie a venit aplicaţia”, a declarat Adrian Ionică.

Problema principală la acest moment o reprezintă lipsa de personal din instituţiile Ministerului Muncii – vorbim aici de Case de Pensii, agenţii judeţene de plăţi şi prestaţii, agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi inspectorate teritoriale de muncă. Cel mai mare deficit de personal îl avem pe Casele de Pensii, ştim cu toţii că urmează o nouă lege a pensiilor, lege care va angrena atât personalul existent cât şi personal care trebuia angajat.

Noi am semnalat aceste probleme, vizavi de personal, vizavi de aplicaţii, vizavi de timpul de lucru, probleme care au rămas fără rezolvare până în acest moment”, a afirmat Adrian Ionică.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Se pare că reclacularea pensiilor va dura ceva vreme, conform declarațiilor Mihaelei Dună, președintele FSMM.

„Imaginaţi-vă că Legea 221 a fost emisă în august, a început să creeze efecte începând cu octombrie, iar un program pentru 100.000 de beneficiari a durat aproape 6 luni de zile. Cam cât durează să creeze o aplicaţie informatică pentru a recalcula aceste 5 milioane de dosare?”, s-a întrebat liderul de sindicat.

Citeste si: Programul RABLA PENTRU ELECTROCASNICE. Ce valori au voucherele pentru televizoare, mașini de spălat, aparate de aer condiționat și frigidere

Citeste si: E OFICIAL! Angajații care vor ieși mai devreme la pensie: “Nu pot rezista până la vârsta standard”

Citeste si: 10.000 de bugetari sunt pe cale de a fi concediati. "Va prezint in premiera tabelul"

„Deşi Legea 221 privind recalcularea pensiilor a fost încă de anul trecut în vigoare, noi am primit programul în teritoriu abia pe 23 martie. Mai mult decât atât, declaraţiile domnului ministru au exercitat presiuni asupra angajaţilor din Casele teritoriale de Pensii, pentru că noi ar trebui, într-un timp relativ scurt, să emitem aceste decizii, pentru că la nivel de număr de beneficiari sunt 100.000 de beneficiari, şi atunci orice declaraţie publică exercită o presiune asupra noastră, pentru că ne confruntăm şi cu un deficit major de personal”, a completat Mihaela Dună.

„L-am întrebat pe domnul ministru cum vom recalcula aceste 5 milioane de dosare pe un astfel de deficit de personal, adică cu aproximativ 3400 de posturi ocupate, 3700 sunt aprobate la nivel naţional, în condiţiile în care noi suntem mult sub media Uniunii Europene, în sensul în care la 10.000 de beneficiari ar trebui un număr de 15-20 de funcţionari, la noi nu este aşa, noi la acest moment avem un procent de 6,7 funcţionari pentru 10.000 de beneficiari”, a afirmat Mihaela Dună.

Vezi cele mai noi Stiri Kanal D

citeste continuarea pe capital.ro

 

Taguri: