Anunț pentru angajații din România! Vor avea o noua zi liberă! Cine sunt beneficiarii

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 13 oct 2022, 07:55

Anunț pentru angajații din România! Vor avea o noua zi liberă! Cine sunt beneficiarii

Sursa: PixaBay

Angajații români care se vor autorecenza la recensământul din 2022 au dreptul la o zi liberă plătită de angajator, potrivit ordonanței de urgență nr. 19 din 4 februarie 2020.

Ordonanța privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021 prevede că persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode. Autorecenzarea se poate face online, prin prezentarea unui cod de confirmare.

Angajații români pot beneficia de încă o zi liberă plătită de la stat, în 2022

Recensământul ar fi trebuit să aibă loc în 2021, însă a fost amânat pentru 2022. Așadar, angajatorii celor care fac dovada autorecenzării online sunt obligați să le acorde angajaților o zi liberă plătită. Aceasta se acordă în termen de cel mult 12 luni de la momentul realizării autorecenzării. Se poate da până cel târziu în luna mai a anului 2023.

Codul necesar de confirmare a autorecenzării se generează automat pe site-ul recensământului.

Se desfășoară în perioada februarie – iulie 2022 prin colectarea datelor de la cetăţeni astfel: 

- În perioada februarie-martie 2022 se realizează colectarea indirectă a variabilelor din programul de observare al recensământului identificate în surse administrative.

- În perioada martie-mai 2022 se realizează colectarea on-line a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri – autorecenzarea on-line.

Citeste si: Zile libere ianuarie 2022. Angajații români au un weekend prelungit în prima lună a noului an

-În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu faţă-în-faţă asistată de calculator a înregistrărilor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

-În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu asistată de calculator a clădirilor şi locuinţelor pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.

-În perioada august-septembrie 2022 se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuinţele şi clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice şi administrative, pentru acele unităţi statistice pentru care nu există un formular completat cu date.

Citeste si: 24 ianuarie, zi liberă legală pentru români! Românii se bucură de trei zile libere