Anunț pentru elevii din școlile private: Bursele vor fi virate în ianuarie 2024! De ce întârzie banii școlarilor

Author: Diana Ghita
Actualizat: 31 dec 2023, 10:31

Când vor fi virate bursele către elevii din școlile private

Sursa: Unsplash; Shutterstock

Elevii din unitățile de învățământ private așteaptă bursele de două luni de zile, de la data stabilită chiar de Ministerul Educației.

Însă, se pare că data la care vor fi acordate bursele s-a decalat, iar elevii din învățământul preuniversitar particular și confesional vor beneficia de banii promiși la începutul anului 2024.

De ce întârzie bursele elevilor de la privat

Bursele acestor elevi sunt prevăzute într-un proiect de hotărâre de, care a fost dezbătut joi, pe 28 decembrie, în cadrul unei ședințe a Guvernului.

Acesta îi vizează pe elevii din învățământul preuniversitar privat și confesional, cărora li se vor oferi burse din fondul de rezervă al statului. Bugetul alocat acestor facilități este de peste 3 milioane de lei, mai exact 3.115.000 de lei.

Este vorba, practic, de a asigura sumele pentru bursele de excelență olimpică I și II, bursele sociale pentru acei elevi școlarizați fără taxe și bursele tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile prevăzute în metodologia-cadru”, a

explicat Ligia Deca, ministrul Educației, după ce ședința de Guvern s-a încheiat.

Unul dintre motivele pentru care bursele întârzie constă în faptul că procesul din spatele introducerii acestora a fost unul foarte minuțios.

Este vorba, practic, de a asigura sumele pentru bursele de excelență olimpică I și II, bursele sociale pentru acei elevi școlarizați fără taxe și bursele tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile prevăzute în metodologia-cadru”, argumentează

Ligia Deca.

Un alt motiv care explică decalarea termenului de acordare a burselor este reprezentat de faptul că banii nu vin prin inspectoratele școlare județene, ci, după metodologia de acordare a burselor, aceștia vin de la bugetul de stat, prin intermediul primăriilor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Burse de merit mai mari pentru elevi. Ce medie trebuie să aibă aceștia pentru a primi bani în plus?

Cine beneficiază de burse

După cum a spus, mai sus, ministrul Educației, bursele nu sunt acordate tuturor elevilor. De asemenea, după tipul lor, aceste beneficii sunt remunerate diferit, sumele de bani nefiind aceleași pentru toți școlarii.

În cazul burselor de excelență olimpică I și II, sumele variază între 750 și 3.000 de lei. La bursa de excelență olimpică I au dreptul elevii de gimnaziu și de liceu care obțin premiile I, II, III și mențiune la:

  • olimpiadele școlare internaționale;

  • campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Bursa de excelență olimpică II recompensează elevii de gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Spre deosebire de sumele primite prin intermediul acestui beneficiu, bursele sociale au o valoare standard, aceasta fiind de 300 de lei. 

Respectiva bursă este oferită elevilor care provin din familii monoparentale, indiferent dacă părinții sunt despărțiți sau unul dintre ei a decedat, „fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie”, se arată pe site-ul edu.ro.

Citește și: Cine sunt tinerii care pot beneficia de burse între 1.100 și 2.000 de euro. Anunțul făcut de Ministerul Educației

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?