Vineri s-a stabilit în ce scenariu vor merge elevii din fiecare localitate la școală, 654 de localități erau în scenariul galben, ceea ce înseamnă că peste 300.000 de elevi vor continua cu școala online de luni. Restul de circa 2,6 milioane de elevi vor putea merge la școală cu prezență fizică.
Regula care se aplică în școli
Toți elevii vor putea merge fizic la școală a doua zi după scăderea incidenței sub 1 la mie în localitatea în care învață.
„Conform ordinului comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății, școlile funcționează toată săptămâna luând ca referință rata de infectare din ziua de vineri a săptămânii precedente. Constatând că un număr important de localități sunt foarte aproape de pragul de 1 la mie al ratei de infectare, în urma discuțiilor cu ministrul Sănătății, luni vom iniția modificarea ordinului comun, în sensul în care referința să fie considerată ziua în
Masca de protecție va fi obligatorie la școală și în exterior, dacă se întâlnesc mulți elevi în pauze.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție, cu excepția spațiilor aglomerate, face parte din Hotărârea de Guvern. Am transmis către toate şcolile recomandarea, solicitarea de a se păstra regula programului decalat, deci implicit şi a pauzelor decalate astfel încât în şcoli să nu se creeze aglomerări care să impună obligativitatea purtării măştii de protecţie. În aceste condiţii se poate renunţa la obligativitatea măştii de protecţie în curtea şcolii”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Potrivit ministrului, la nivel local, comitetele pentru situații de urgență pot să ia decizii, „în situații speciale”, cu privire la definirea spațiilor publice în care masca de protecție este obligatorie la exterior.
„Dacă sunt condiţii care generează aglomerări, sigur că rămâne purtarea măştii de protecţie”, a spus el.
Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre testele rapide din școli.
Ministrul Educaației spune că acestea ar putea să fie utilizate în unitățile de învățământ, dar ele nu pot fi contabilizate atunci când se face calculul ratei generale de infectare., potrivit capital.ro.„În plus, ele trebuie confirmate prin teste antigen rapide și mai apoi validate prin teste PCR, ceea ce ar îngreuna acest proces de testare. Pe altă parte, rămâne problema lipsei de personal sanitar necesar pentru administrarea acestor teste antigen rapide”, a spus Cîmpeanu.