Ce trebuie să știe pensionarii care încasează până la 2.000 de lei în fiecare lună. Facilitățile de care beneficiază

Autor: Catalina Giol

Pensionarii scutiți de impozitul la stat

Sursa: PixaBay

În urma noii Ordonanțe de Urgență s-a stabilit ca persoanele care beneficiază de pensii ce depășesc suma de 4.000 de lei să fie supra-impozitate de către stat cu scopul contribuirii la asigurările sociale de sănătate. Totuși, modificarea din Codul Fiscal arată că persoanele cu pensii până în 2.000 de lei nu sunt nevoite să achite aceste taxe.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat printr-un comunicat de presă decizia conform căreia a fost promulgată Ordonanța de Urgență nr. 130/2021 care aduce modificări pentru Codul Fiscal privind veniturile din pensii și contribuția de asigurări sociale de sănătate aferentă valorii pensiilor fiecărei persoane în cauză.

Noua schimbare în Codul Fiscal prevede în mare impozitarea crescută a persoanelor cu pensii ce depășesc valoarea de 4.000 de lei, acestea fiind nevoite să plătească la stat sume mai mari de bani, conform avocatnet.ro.

Pe lângă aceasta, se aprobă din 2022 și oferirea ajutorului financiar pentru procurarea produselor de proveniență farmaceutică pentru pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei.

Citeste si: Cele mai importante modificări privind pensiile. Toți pensionarii trebuie să știe aceste lucruri

Potrivit Ordonanței de Urgență, venitul impozabil provenit pe urma pensiilor se stabilește prin deducerea sumei neimpozitabile lunare a 2.000

de lei din veniturile aferente, plus contribuția de asigurări sociale de sănătate, achitată la începutul anului de persoanele a căror pensii depășesc suma de 4.000 de lei. În acest sens, pensiile care nu depășesc venitul în valoare de 2.000 de lei pe persoană nu sunt supuse impozitării, conform ultimului anunț al CNPP în urma modificării Codului Fiscal.

Prevederi privind pensiile peste 4.000 de lei și sub 1.500 de lei

Începând cu anul 2022, persoanele care beneficiază de pensii mai mari de 4.000 de lei sunt obligate prin lege să achite contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS), care se calculează prin adunarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depășește valoarea lunară inițială a sumei de 4.000 de lei. Persoanele care obțin pensii provenite din străinătate cu o valoare ce depășește suma mai sus menționată vor fi obligate prin lege, începând cu anul 2023, să completeze și să depună Declarația Unică privind veniturile personale.

Persoanele cu venituri provenite din pensii mai mici decât suma de 4.000 de lei au posibilitatea de a beneficia de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din partea statului fără a fi nevoite să mai achite suma CASS.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Veste uriașă pentru pensionari. Vor putea beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor. Când se aplică măsura?

O altă modificare din cadrul Codului Fiscal 2022 arată că pensionarii care primesc din partea statului venituri sub 1.600 de lei vor beneficia, pe durata lunii ianuarie a noului an, de un ajutor financiar unic care îi va ajuta să acumuleze venituri de cel puțin 2.200

de lei. Pe lângă aceasta, persoanele care beneficiază de pensii sub 1.500 de lei vor primi din partea statului compensații la medicamentele compensate în procent de 90%.

Cum se calculează impozitul

Codul Fiscal prevede că impozitul pe venit se calculează prin aplicarea cotei de impunere, în valoare de 10%, asupra totalității venitului impozabil lunar provenit din pensii. Conform ultimelor modificări aferente, veniturile lunare din cadrul pensiilor care nu depășesc suma de 2.000 de lei nu sunt supuse acestei impozitări în procent de 10%, conform unui comunicat recent CNPP.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin  deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei  și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată”, se notează în noul Cod Fiscal actualizat pentru anul 2022, conform avocatnet.ro.

Astfel, în cazul persoanelor cu pensie mai mare de 4.000 de lei, Ordonanța de Urgență prevede calculul contribuției de asigurări sociale prin aplicarea procentului de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depășește suma lunară de 4.000 de lei pentru fiecare drept de pensie, astfel: 8.000 de lei – 4.000 de lei= 4.000 de lei x 10% (cota CASS)= 400 de lei contribuție de asigurări sociale.

 

Sursă: playtech.ro