Anunț pentru pensionarii din România. Ministrul Muncii a anunțat care este noua modalitate de calcul a pensiilor

Author: Diana Bostan
Actualizat: 08 nov 2023, 12:26

Ce se întâmplă cu noua lege a pensiilor

Sursa: Pexels.com

Anul 2024 vine cu noi schimbări pentru pensionari. Guvernul României a anunțat faptul că pensiile vor fi modificate în două etape anul următor, însă modificările nu se opresc aici.

Ministrul Muncii vine cu un nou anunț pentru pensionari. Simona Bucura Oprescu a anunțat noua formulă de calcul a pensiilor.

Legea pensiilor va fi modificată

Pensionarii vor avea parte de venituri mai mari începând cu data de 1 ianuarie 2024, atunci când toate pensiile vor fi indexate la rata inflației. Dacă în primă fază majorarea pensiilor va fi în proporție de aproximativ 14%, în luna septembrie pensiile vor crește chiar și cu 40%, în urma recalculărilor.

Vom avea o creștere medie raportată la noiembrie 2023, deci noiembrie 2024 în raport cu noiembrie 2023, o creștere medie de 40% a pensiilor”, a declarat Ministrul Muncii, în cadrul unei emisiuni TV. Potrivit acesteia, valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei. 

Citește și: Punctul de pensie va crește la 2.032 lei de la 1 ianuarie 2024. Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii

Unii pensionari vor avea parte și de pensii dublate, totul pentru eliminarea inechităților din sistemul românesc de pensii. Astfel că, o persoană care a lucrat timp de 35 de ani pe salariul minim, și care are în prezent o pensie în valoare de 1.100 de lei, va ajunge ca pe final de 2024 să aibă o pensie în valoare de 2.000 de lei.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

O altă modificare face referire și la acordarea beneficiilor acelor angajați care lucrează în condiții speciale de muncă. Acestora li se va anula anumite beneficii pentru a forța angajatorii să ofere spații mai sigure de muncă.

Legea pensiilor va avea la bază două principii

Potrivit Simonei Bucura Oprescu, noua lege a pensiilor se va baza pe egalitatea pensiilor și pe respectarea comunei contribuții.

Guvernanții își doresc ca toți pensionarii să fie tratați în mod egal și să se rezolve inechitățile.

Citește și: Pensii dublate în anul 2024: „Vor crește semnificativ” Anunțul făcut de ministrul Muncii

”Aceștia meritau a fi diferențiați, fiindcă este foarte important ca fiecare dintre noi, și prin sistemul public de pensii, să simțim că suntem respectați de statul român și, în același timp, să simțim că munca și stabilitatea în muncă ne sunt recunoscute”,

a explicat Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu susține că perioadele în care nu s-a cotizat nimic la pensie nu vor fi luate în calcul. Acesta a declarat faptul că stagiul minim de cotizare trebuie să fie de cel puțin 15 ani, fiind luate în calcul facultatea, armata, șomajul și perioadele de concediu medical. 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.