Beneficii pentru părinții care își vaccinează copiii. Tot ce trebuie să știe aceștia

Autor: Catalina Giol

Părinții care își însoțesc copii la vaccinare beneficiază de o zi liberă

Sursa: PixaBay

Părinții care aleg să își vaccineze copiii împotriva virusului Sars-Cov-2 pot beneficia de o zi liberă de la serviciu pentru a însoți minorul la centrul de vaccinare. Pentru a se putea bucura de această zi, salariatul în cauză trebuie să îndeplinească anumite condiții și să prezinte la locul de muncă anumite documente justificatoare.

Începând cu data de 26 ianuarie 2022, vaccinul împotriva Covid-19 va putea fi administrat și copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani în România. În urma imunizării anti-coronavirusului, cei mici vor primi o adeverință medicală ce la va oferi posibilitatea absentării de la orele de curs prin intermediul  prezentării unei scutiri medicale ce atestă vaccinarea, pentru fiecare doză făcută, conform avocatnet.ro. Cu toate acestea, nu doar copiii vor putea beneficia de o zi liberă în urma imunizării, ci și părinții acestora care îi vor însoți la centrul de vaccinare.

Părinții beneficiază de o zi liberă pentru însoțirea copilului la centrul de vaccinare

Conform Legii nr. 221/2021 în vigoare din data de 29 iulie 2021, părinții copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani vor putea beneficia de o zi liberă plătită de la serviciu pentru a-i însoți pe cei mici la centrul de vaccinare. Această zi liberă va putea fi luată doar de unul dintre părinți pentru o singură zi aferentă programării la vaccin, însă acest lucru se poate repeta în momentul în care copilul este programat pentru

doza numărul doi. Zilele libere luate în acest caz nu afectează numărul de zile de concediu în niciun fel, însă angajatorul trebuie să fie informat din timp cu privire la această zi.

Pentru a putea beneficia de ziua liberă, părintele în cauză este obligat prin lege să prezinte la locul de muncă o adeverință de vaccinare a copilului și o declarație pe propria răspundere completată și semnată de celălalt părinte al familiei, conform avocatnet.ro.

Această declarație trebuie să ateste faptul că acesta nu a solicitat o zi liberă pentru însoțirea la vaccinare a copilului cu vârsta sub 18 ani sau a tânărului cu dizabilități a cărui vârstă nu depășește 26 de ani și nici nu va solicita o astfel de zi liberă.

Citeste si: Vești bune pentru părinți. Se dă o zi liberă pentru cei care își vaccinează copiii împotriva coronavirusului. Care sunt condițiile

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cazul în care copilul provine dintr-o familie monoparentală, declarația pe propria răspundere care trebuie depusă la locul de muncă trebuie să conțină informații conform cărora părintele se află într-una dintre situațiile prevăzute de Articolul 3 al Legii nr. 277/2010, privind alocația pentru susținerea familiei. Aceste situații constau în faptul că părintele se află într-unul dintre următoarele cazuri: este necăsătorit, este văduv, este divorțat, are soțul/soția declarat/ă ca fiind dispărut/ă printr-o hotărâre judecătorească, părintele are soțul/soția arestat/ă preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă în niciun fel

la întreţinerea copiilor, nu a împlinit vârsta de 18 ani, a fost numită tutore sau i s-au încredinţat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulţi copii şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)- c).

Salariații beneficiază de o zi liberă pentru vaccinare

Legea nr. 221/2021 prevede faptul că personale angajate care se vaccinează pot beneficia de o zi liberă plătită de la serviciu în ziua programării pentru imunizare.

Această zi nu afectează în niciun fel restul zilelor de concediu și poate fi alocată angajaților pentru efectuarea oricărei dintre dozele de vaccin împotriva Covid-19, conform avocatnet.ro.

Citeste si: Este oficial! Certificatul verde devine obligatoriu la muncă de pe 24 ianuarie. Ce categorie de angajați vor fi nevoiți să prezinte dovada vaccinării

Toate persoanele angajate care se imunizează împotriva coronavirusului au dreptul de a beneficia de o zi liberă din partea angajatorului, indiferent dacă salariatul lucrează la stat sau la privat, pentru fiecare doză de vaccin. Singurele persoane care nu pot lua această zi liberă sunt cele care s-au imunizat până la data de 29 iulie 2021, momentul în care a intrat legea în vigoare.

Pentru a se putea bucura de această zi liberă în vederea vaccinării, salariații trebuie să anunțe din timp angajatorul despre ziua aferentă programării la vaccin. Pe lângă aceasta, angajații trebuie să prezinte la locul de muncă o adeverință de vaccinare care să ateste faptul că imunizarea a fost efectuată conform tuturor condițiilor legii, într-un centru avizat.